Stoofvlees à la Chantal
Chantal Dankfort (30, aios anesthesiologie) verruilt de OK na werktijd graag voor de keuken. Ze geniet zelfs zó van koken, bakken en zelf recepten ontwikkelen, dat ze sinds een paar jaar actief is als foodblogger, foodbychantal.nl.
Tekst: Monique Bowman – Beeld: De Beeldredaktie/Jasper van Overbeek
“De meeste collega’s weten dat ik graag kook én dol ben op taarten bakken, dus ik krijg regelmatig de vraag wanneer ik weer eens iets lekkers meeneem. In april 2014 ben ik een foodblog gestart, een inmiddels uit de hand gelopen hobby. Omdat het fotograferen van eten een vak apart is, heb ik hiervoor een cursus gevolgd bij culinair fotograaf Simone van den Berg. Het gros van de recepten op mijn website heb ik zelf bedacht, maar er staan ook varianten van bestaande recepten tussen, zoals dit stoofpotje. Heerlijk met een puree van knolselderij en aardappel, of met rijst. En wie van iets pittiger eten houdt, kan er een fijngehakt Spaans pepertje aan toevoegen.”
Stoofvlees à la Chantal
(voor 8 personen)
- 1500 gram (doorregen) runderlappen
- 400 ml rode wijn
- 350 ml runderbouillon
- 3 à 4 wortels
- 3 à 4 teentjes knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- 1 à 2 uien
Kruidenbuiltje
- 4 à 5 pimentkorrels,
- 2 takjes verse (of gedroogde) rozemarijn
- 2 tl gedroogde oregano
- Leeg theezakje of koffiefilter voor het maken van het buideltje
Snipper ui en knoflook. Doe dit in een braadpan met wat (olijf)olie en laat dit alvast fruiten. Doe de verse kruiden in het lege theezakje en knoop dit dicht. Snijd het vlees in blokjes van 3 à 4 cm. Doe het vlees en het kruidenbuiltje bij de uien en knoflookteentjes. Giet vervolgens de rode wijn en bouillon erbij. Snijd de wortels en bleekselderij alvast in stukken, maar laat deze de eerste 2 uur nog even achterwege. Breng het vocht aan de kook. Als het kookt, draait u het vuur omlaag en laat u de stoofpot rustig pruttelen gedurende 1,5 à 2 uur. Na deze tijd begint het vlees al veel zachter te worden. Voeg nu ook de wortels en bleekselderij toe. Die worden alsnog zacht na nog 1 uur koken, maar blijven wel een soort van stevigheid houden. Na 3 à 3,5 uur is de stoofpot klaar. Dit gerecht is ook ideaal om een dag van tevoren klaar te maken.
Wijntip Han Sjakes
Terugkijkend op vier jaar lezersrecepten waarin ik voor u op zoek mocht naar passende wijnen, valt me iets op: slechts één keer stond er rundvlees op het menu. En trouwens ook maar één keer varkensvlees. Om precies te zijn: runderworst en chorizo.
Uw voorkeur voor vis, kip en vegetarisch werkt in het nadeel van rode wijn. Lang niet altijd, maar toch. Een klassieke Bordeaux bijvoorbeeld is dol op rundvlees. Als ik me niet vergis, komt er vandaag dan ook voor het eerst Bordeaux op tafel.
Gestoofd rundvlees, ik ben er gek op. Ik houd van een belachelijk grote, tot aan de rand toe gevulde pan, die bespottelijk lang staat te sudderen, met een overdreven hoeveelheid reserveporties in het vriesvak als gevolg. Laat de winter maar komen!
Ik stel u graag voor aan twee mooie rode herfstpareltjes die hunkeren naar stoofpot. Gestoofd vlees op zijn beurt houdt van houtgerijpte wijn. De liefde was wederzijds met zowel de tien maanden op grote foeders van Slavonisch eikenhout gerijpte Italiaan als de op Franse barriques gelagerde Bordeaux.
AH Excellent Selectie, Bordeaux 2014 Bordeaux kan nog weleens stroef zijn. Deze is fijn zacht, met mooi in hout verpakt besfruit, fris zuur, niet zwaar, toch serieus, een mooie Médoc-stijl voor deze prijsklasse. Niet bewaren, nu drinken (€ 6,99, Albert Heijn).