Stromannen

De Volkskrant plaatste het nieuws op pagina 6, bijna alsof het slechts een formaliteit betrof: ‘Eerste Kamer stemt in met beperken artsenkeuze patiënt’. De feitelijke stemming hierover in de Eerste Kamer, volgende week, is daadwerkelijk een formaliteit. De kogel is door de kerk, en daarmee was het meteen geen voorpaginanieuws meer voor deze krant.

Ook op de sociale media, die de laatste maanden gedomineerd werden door de strijd tegen de voorgenomen wijziging van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet, werd het weer rustig. Voor Zorgverzekeraars Nederland voorman André Rouvoet nét een dag te laat. “Met excuses aan de serieuze twitteraars: ivm de stroom scheld-tweets en andere onfrisse reacties ben ik voorlopig niet actief op twitter”, tweette hij afgelopen maandagmiddag. Een opmerking waarop heel verschillend werd gereageerd, maar waarop zelfhulpcoach psychiatrie en welzijn Hans van Eeken reageerde met: “Hierbij een oproep aan alle zorgverleners en hulpverleners om zich op Twitter wat meer volwassen te uiten t.o.v. @ZNnieuws c.s. Samenwerken!”

Hans van Santen, huisarts en hoofdredacteur van Medisch Contact, legt een vinger op de zere plek door op te merken dat de overheid het slim aangepakt heeft door de uitvoering van haar beleid voor een groot deel bij de zorgverzekeraars neer te leggen. “Zij knappen het vuile werk op. Ook bij de veranderingen in de langdurige zorg zullen zij, als uitvoerders van de zorgkantoren, de eerste klappen opvangen. Bij de invoering van de Zorgverzekeringswet ging de regierol naar de zorgverzekeraars, zo heette het. Maar eigenlijk zijn ze de stromannen van de overheid geworden”

Zijn voorganger Ben Crul spreekt dit weer tegen. Misschien wel terecht: óf er zijn geen stromannen óf we zijn allemaal stromannen. Als we de zorg toekomstbestendig en betaalbaar willen houden, hebben we elkaar allemaal nodig. Hans van Eeken heeft gelijk. Vingerwijzingen bieden nooit oplossingen.

Delen