Studentenhuis te koop

Door de afschaffing van de basisbeurs wordt studeren duurder. Tegelijk stijgen de kamerprijzen voor studenten. Ouders kunnen bijspringen. Financieel, maar ook door het kopen van een huis voor hun studerende kind.

Tekst: Daan Marselis | Beeld: Shutterstock

 

Voor studenten die in september met hun bachelor- of masteropleiding begonnen zijn, is er geen studiefinanciering meer. Begin dit jaar schafte het kabinet de basisbeurs af. Voor velen betekent dit een financiële aderlating. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) meldt in een recent onderzoek dat veel ouders flink in de rats zitten. Want ouders zien hun kinderen niet graag met een forse studieschuld afstuderen. De verwachting is dat ouders gaan bijspringen. Dat was ook al voor de afschaffing van de studiebeurs zo. Gemiddeld krijgen studenten 179 euro per maand van hun ouders. Daarnaast betalen veel ouders het collegegeld en de zorgverzekering.

Nu er een nieuw stelsel is, zullen studenten de broekriem nog strakker aan moeten halen. Volgens het Nibud geeft een derde van de studenten aan bij hun ouders te blijven wonen, terwijl ze eigenlijk op kamers hadden willen gaan. Studentenkamers zijn duur: gemiddeld betalen studenten 366 euro voor hun kamer, inclusief energie, water, televisie en internet. Maar lokaal zijn er grote prijsverschillen. In de regio Amsterdam betalen studenten gemiddeld bijna vijf-honderd euro per maand, zo bleek uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond uit 2014. En dan betrekken ze beslist geen paleis. De gemiddelde kamer was 15 vierkante meter.

Lucratief
Een goed moment dus om na te denken over de aanschaf van een huis voor een studerend kind. “In steden een huis kopen, kan heel lucratief zijn op dit moment”, zegt Gertjan Portman, senior financieel planner bij VvAA. De rente staat laag en landelijk trekt de woningmarkt weer aan, stelt hij. “Zeker in de belangrijkste studentensteden is er een reële kans dat de huizenprijzen de komende jaren blijven stijgen.”

Kopen heeft dan twee voordelen, schetst hij. “Het kan een prima investering zijn, maar belangrijker misschien nog is dat je je kind zonder al te veel kosten aan een fatsoenlijke woning helpt.”

Ouders kunnen volgens Portman kiezen uit twee constructies: kopen met eigen geld of kopen met deels geleend geld. Voor een tweede huis verstrekt de bank tot maximaal 70 procent van de aanschafprijs een financiering. Beide opties hebben voor- en nadelen. Een pand kopen met geheel eigen geld heeft als voordeel dat er ook medehuurders in het pand kunnen. Zo kunnen de maandlasten verdeeld worden. Wordt een financiering gevraagd, dan is die optie er vaak niet. “Geen enkele bank financiert kamerverhuur”, zegt Frank Hofstee, eveneens financieel planner bij VvAA.

Lange termijn
Aankoop van een huis voor een studerend kind moet overigens wel worden gezien als een langetermijninvestering. Van belastingvoordeel is namelijk geen sprake. “Een tweede woning wordt belast in box 3. Het is niet mogelijk om hypotheekrente af te trekken over een tweede huis”, zegt Hofstee.

De winst zit ’m dus in de waardestijging bij verkoop jaren later. De aankoop van een studentenhuis moet volgens Portman en Hofstee passen in de totale financiële huishouding.

Delen