Studeren zonder reizen

Nog twee jaar kunnen studenten van hun ov-kaart genieten. Maar slimme studenten blijven allang thuis, want verschillende Nederlandse universiteiten zenden hun colleges uit over internet – alleen toegankelijk voor ingeschreven studenten. De volgende stap is algauw gezet: colleges volgen aan de allerbeste universiteiten ter wereld. Daarmee spaar je meteen die 1771 euro collegegeld per jaar uit (of 9100 euro als je zoals ik al een andere studie hebt gedaan).

Het afgelopen jaar is het aantal online colleges geëxplodeerd. Harvard en MIT hebben de handen ineengeslagen op edX (edx.org). Hoogleraren van Stanford, Princeton en een dozijn andere universiteiten laten sinds afgelopen zomer hun kunsten zien op Coursera (coursera.org). Er is bijvoorbeeld een collegeserie over hartstilstand en over epigenetica. Leiden Universiteit doet mee met een college Europees recht. Ik heb mij ingeschreven voor ‘netwerkanalyse in systeembiologie’.

Het loopt storm bij de online professoren

Andere interessante lezingenseries staan op Udacity (udacity.com) en Khan Academy (khanacademy.org). Het loopt storm bij de online professoren. Sommige colleges trekken tienduizenden studenten. De voordrachten zijn ook veel interactiever en diepgravender dan de in- geblikte soundbites die te zien zijn op Ted.com en veel YouTubefilmpjes. De lezingen worden vaak live uitgezonden, je kunt vragen stellen en er zijn meet-ups: regionale bijeenkomsten waarop studenten huiswerk met elkaar bespreken. Meestal kun je gratis of goedkoop meedoen en zijn er geen toelatingseisen. Maar het eist veel. ‘Reken op zeker tien uur werk per week’, staat er bij veel aankondigingen. Er zijn dan ook veel afvallers. Gemiddeld haalt 10 procent de eindstreep. Dat lijkt weinig, maar omdat iedereen zo makkelijk kan meedoen, zit rijp en groen door elkaar in de digitale collegebank. Ook zijn er nog geen complete meerjarige studies online. Maar dat is een kwestie van tijd. Middelmatige universiteiten moeten dan vrezen voor hun voortbestaan. De meest inspirerende docenten kapen de studenten gemakkelijk weg.

Delen