’t Twitterpad op

Mijn eerste tweet was met carnaval 2011. Rond die tijd was de Europese dag van de Logopedie en ik wilde daar ruchtbaarheid aan geven. De beleidsmedewerker van de NVLF had mij de eerste beginselen geleerd en als proef twitterde ik een zin uit een carnavalstekst. De grap was dat twitter helemaal niet nieuw was in Brabant. We zeiden namelijk al jaren: ‘t is mar de ge ut (t)wit. Ik had nog moeite gedaan om na te vragen bij de conferencier of ik die zin mocht gebruiken. Onze kinderen waarschuwden me voor de stappen op twitter gezien de verhalen over iets te ver gaande tweets en de soms moeilijke afbakening tussen privé en werk

Ik kan nu zeggen dat twitter me veel heeft gebracht. Gaandeweg leerde ik de betekenis van DM als direct message , #hashtag en bitly om tekst te verkorten. Ik kreeg followers, was blij met mijn eerste retweet en stelde gewaagde vragen via dtv, wat betekent: durf te vragen. Ik had voor mijn gevoel direct contact met bestuurders en beslissers in de gezondheidszorg en het onderwijs. Nieuws komt erg snel en is gemakkelijk te delen.

Waar ik wel last van krijg is een term die ik enkele maanden geleden voor het eerst las: FOMO! Fear of missing out. Een dag niet getwitterd is een dag… waarna ik denk veel in te moeten halen. Ik lees als het kan alles nog na en begrijp dan ook niet dat iemand duizenden twitteraars kan volgen en daarbij ook nog kan functioneren! Soms word je ontvolgd of ben je ineens favorite. Je kunt systemen aanbrengen via lists om overzicht te houden en meedoen met ranglijsten of tweeten hoeveel nieuwe volgers je weer hebt. Het gebruik ervan zegt wel iets over iemand.

In de gezondheidszorg worden sociale media, waaronder twitter, gestimuleerd, bijvoorbeeld voor een twitterspreekuur. Dat je er omzichtig mee om moet gaan is duidelijk, maar het hoeft je niet af te schrikken. Laatst las ik het bericht van een voortrekker op het gebied van SoMe ofwel sociale media. Hij was er zich niet van bewust dat niet ieder al kundig is op dit terrein. Het belang van achterlopers erbij betrekken werd ineens een nieuwe taak voor hem als  voorloper. Wanneer ik vertel dat ik blog voor artsenauto.nl krijg ik soms ook nog vragende blikken. Uitleggen blijft ook voor een beginneling als ik belangrijk, want het is wel zo duidelijk als ook de ander ut wit.

Delen