Taai
Een belangrijke en ongetwijfeld volkomen terechte waarschuwing van zorgondernemer Loek Winter in Het Financieele Dagblad: de komende jaren zal de zorgconsumptie weer toenemen. Dat is ook logisch: de recessie is voorbij, er is weer volop geld en werk. Dan durven mensen weer zorgkosten te maken (denk aan het eigen risico) en durven ze ook ziek te zijn zonder angst hun baan te verliezen.
Winters stelling dat dan innovatie en ondernemerschap nodig zijn om de zorgkosten in bedwang te houden zal zeker tot discussie leiden, want de heersende opvatting is nu eenmaal dat ondernemers alleen maar uit zijn op geld verdienen. Toch is die opvatting kortzichtig. Als Winter voor het snelle geld had willen gaan, had hij zijn tijd wel beter kunnen besteden dan IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaart Ziekenhuis uit het moeras te trekken. “Het valt tegen hoe taai dat is”, zegt hij, “het DNA van die organisaties veranderen.”
Ziekenhuizen zijn weinig geporteerd voor veranderen
Een herkenbaar geluid, en Winter is niet de enige die deze taaiheid de afgelopen jaren heeft ervaren. Ziekenhuizen zijn weinig geporteerd voor veranderen. Door fusies hebben ze zich hiertegen ook fors gewapend. Winter gaat dan ook wat al te kort door de bocht als hij stelt: “Verzekeraars vinden dat ze grote ziekenhuizen wel moeten contracteren, of ze nou duur vastgoed hebben of niet.” Zo simpel is het niet, de ziekenhuizen hebben een machtspositie. De afgelopen jaren hebben zorgverzekeraars een paar keer op het punt gestaan om grote ziekenhuizen niet te contracteren, maar op het laatste moment durfden ze niet. Hun verhaal – over toekomstbestendigheid en zinnige en zuinige zorg – klopt, maar is op publieksniveau moeilijk uit te leggen. Een ziekenhuis daarentegen weet de publieke opinie direct aan zijn zijde met: ‘Nou patiënt, uw zorgverzekeraar weigert u ziekenhuiszorg’.