Taks

De gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden behaalden vorige week een belangrijke overwinning bij de rechter in de zaak tegen Chemours. Het bedrijf is deels aansprakelijk voor schade die de gemeenten hebben geleden door vervuiling met pfas.

Hoewel het een verhoudingsgewijs kleine overwinning is, is het er wel een die deuren opent voor veel grotere vervolgstappen, op het gebied van compensatie voor gezondheidsschade van individuen in de omgeving van het bedrijf.

Dat demissionair minister Ernst Kuipers nu in zijn Els Borstlezing ervoor pleit ‘de vervuiler’ te laten betalen – een bedrijf als Chemours dus, maar ook Tata Steel en Philip Morris – is een positief signaal. De Nederlandse kankeratlas laat duidelijk zien wat de gevolgen van hun werk zijn, stelt hij.

‘Het een doen zonder het ander te laten’

Toch krijgt Kuipers ook kritiek naar aanleiding van dit voorstel en ook daar zit wel wat in. Die kritiek komt in de kern neer op: waarom wel een taks in het leven roepen voor vervuilers, maar niet de taks op groenten en fruit afschaffen om deze producten goedkoper te maken, als aanzet voor mensen om het eenvoudiger te maken om tot een gezonder eetpatroon te komen. Je kunt ook het een doen zonder het ander te laten.

Delen