Te groot risico

We wisten al geruime tijd voor derde dinsdag dat het eigen risico komend jaar wordt verhoogd van 375 naar 385 euro. Wat we nog niet wisten, is dat het kabinet dit niet ziet als een verhoging, maar als een ‘indexatie’, een aanpassing aan de inflatie dus. Een opmerkelijke uitspraak, gisteren opgetekend door de Volkskrant, en niet alleen omdat de verhoging verder gaat dan de inflatie zelf. Het is ook een opmerkelijke uitspraak omdat er feitelijk geen enkele reden is het eigen risico überhaupt aan de inflatie te koppelen.

Het eigen risico is bedoeld om mensen te laten nadenken over hun zorgconsumptie. De boodschap is: maak niet zomaar gebruik van de zorg, want in de meeste gevallen kost u dit eerst geld uit uw eigen portemonnee voordat u uw zorgverzekering kunt aanspreken. Die basisgedachte is goed. Ook als gebruikers van de zorg hebben we een verantwoordelijkheid om de zorg betaalbaar te houden.

Met een bedrag van 385 euro begint het eigen risico echter langzamerhand net zo’n melkkoe te worden als het parkeergeld in de binnensteden. Dat kan niet de bedoeling zijn. In 2008 was het nog maar 150 euro, vier jaar later was het al 220 euro en het jaar daarop werd de sprong gemaakt naar maar liefst 350 euro. Inmiddels zijn we dus alweer 35 euro verder. Dat is nergens voor nodig. Een bedrag van een paar honderd euro per jaar is beslist voldoende om mensen over hun zorgconsumptie te laten nadenken.

Delen