Te makkelijk gedacht

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Woordvoerder zorg Joba van den Berg van het CDA heeft een initiatiefnota aangekondigd om de zorg in de regio te versterken. Dat ze zich zorgen maakt over de beschikbaarheid van zorg in de regio is begrijpelijk. In het filmpje waarin ze de huidige problematiek schetst, heeft ze het over ziekenhuizen die afdelingen sluiten, huisartsenposten die dicht gaan en apothekersdiensten die worden aangepast. De rode draad is: de patiënt moet verder reizen voor zijn zorg.

Van den Berg doet in het filmpje drie voorstellen: per regio de zorgbehoefte in kaart brengen, samenwerking tussen ziekenhuizen onderling en met andere zorgaanbieders versterken, en artsen stimuleren om een deel van hun opleiding in een streekziekenhuis te volgen. Gaat dit helpen?

Gaan de voorstellen van Joba van den Berg (CDA) helpen?

Met het in kaart brengen van de regionale zorgbehoefte zijn zorgaanbieders, zorgverzekeraars, zorgkantoren, banken, gemeenten en patiëntenorganisaties al voortdurend bezig. Samenwerking tussen ziekenhuizen is er ook al, al is het misschien niet altijd op de manier die Van den Berg voorstaat. Wat nu in Drenthe gebeurt is ook een vorm van samenwerking tenslotte. Maar vormen van samenwerking tussen ziekenhuizen die tot minder kritiek leiden bestaan eveneens. Vraag is alleen wat de juiste impuls is voor uitbreiding hiervan, of van de samenwerking met andere zorgaanbieders.

Artsen stimuleren om een deel van hun opleiding in een streekziekenhuis te volgen, stuit op het bezwaar dat het aantal aios sterk is gedaald. De opleidingsziekenhuizen hebben ze hard nodig. Streekziekenhuizen bieden bovendien niet altijd alle vormen van zorg en artsen in opleiding moeten over de volle breedte van de medisch-specialistische zorg worden opgeleid. En: ze moeten leren wat hun inzetbaarheid voor de patiëntenzorg beperkt. Of ze na hun opleiding bereid zijn om in de periferie te blijven is trouwens anybody’s guess.

De vraag is dus of dit initiatief gaat brengen wat het beoogt.

3 Reacties Reageer zelf

 1. T. Koelewijn
  Geplaatst op 28 februari 2019 om 10:24 | Permalink

  Graag wat verheldering. Kunt u ook aangeven waarom er minder aios zijn? Is een deel van de oplossing niet, dat ook daar waar het opleidingsplaatsen betreft streekziekenhuizen met elkaar moeten samenwerking, om samen wel het complete curriculum aan te kunnen bieden en zo aios te verleiden om in de periferie te blijven? Niet iedereen verhuist naar de Randstad.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 28 februari 2019 om 10:44 | Permalink

  In 2013 is het besluit genomen ieder jaar honderd minder aios op te leiden. In de praktijk is de daling echter veel groter gebleken. De opleidingsziekenhuizen hebben dus minder aios tot hun beschikking gekregen. En dit blijft niet zonder consequenties, want die aios werken terwijl ze leren, en dragen dus bij aan de productie van de vakgroepen. Ze zijn tenslotte basisartsen, en naarmate hun opleiding en ervaring vorderen kunnen ze steeds meer taken zelfstandig uitvoeren.
  Daar komen nog de gevolgen van de individualisering van de vervolgopleiding bij, die leidt tot een gemiddelde verkorting van de opleiding met ongeveer tien procent. De opleidingsziekenhuizen hebben dus niet alleen minder aios tot hun beschikking die naast hun studie ook productie draaien, die aios zijn ook nog eens korter beschikbaar.
  Zouden die aios hun opleiding in de periferie gaan volgen, dan zouden de opleidingsziekenhuizen de productiecapaciteit van de aios helemaal verliezen. Dan ontstaan daar dus weer tekorten en verschuift het probleem van productiecapaciteit alleen maar vanuit de kleinere ziekenhuizen in de regio’s naar de grotere opleidingsziekenhuizen. Bovendien: die kleinere ziekenhuizen in de regio’s kunnen wel met elkaar gaan samenwerken om de aios toch het volledige curriculum te kunnen aanbieden, maar dan verliezen die aios tijd door reizen tussen die verschillende ziekenhuizen en de ziekenhuizen moeten een structuur van opleiding en samenwerking in opleiding optuigen.

 3. web hosting sri lanka
  Geplaatst op 2 maart 2019 om 01:01 | Permalink

  Some I touch were updated regularly you might have considered.

  When start talking you about brand awareness are generally wasting
  cash. http://www.polyeyes.com/Article/How-to-choose-the-right-SEO-agency