‘Technologie maakt zorg creatiever’

De komst van nieuwe technologie in de zorg maakt zorgprofessionals creatiever. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Humans and Machines’ van The Economist Intelligence Unit in opdracht van Ricoh.

Zorgvisie bericht over het onderzoek. In totaal werden 40 zorgmanagers in de zorg, biotechnologie en farmacie ondervraagd.Van de ondervraagden geeft 70 procent aan dat de toename van technologie het personeel creatiever maakt op het gebied van service en producten. 65 procent denkt dat personeel betere ideeën krijgt voor het verbeteren van de processen.

De processen kunnen daarnaast de technologische ontwikkeling niet bijbenen. Ook de interactie tussen verschillende zorgsystemen, blijkt vaak nog onder de maat. Verder klagen zij over de veelheid aan tijd die zij kwijt zijn aan technologie en beschikbare informatie. Desondanks denkt 92,5 procent van de leidinggevenden dat de gezondheidszorg ten positieve meer afhankelijk is geworden van technologie.

Technologie-gedreven veranderingen betekenen waarschijnlijk niet dat robots en computers de menselijke elementen van patiëntenzorg in de toekomst zullen vervangen. De managers denken dat voor het stellen van diagnoses en de ontwikkeling van nieuwe behandelingen altijd de menselijke kant nodig zal zijn. ‘Het menselijke element is essentieel voor patiëntenzorg, maar ook noodzakelijk om innovatieve processen te ontwikkelen die investeringen in technologie omzetten in voordelen.

Delen