Terecht besluit

Demissionair minister Ernst Kuipers hoeft bij veel zorgaanbieders niet op sympathie te rekenen voor zijn beslissing om een breed onderzoek te starten naar de gevolgen van private equity voor de zorg. Toch neemt hij hiermee het enig juiste besluit.

Want ga maar na. Als hij private equity nu stante pede zou willen verbieden – wat critici feitelijk van hem verwachten – op welke juridische grond zou hij dit dan moeten doen? En afgezien daarvan, wat zou het oplossen? De discussie gaat natuurlijk – in ieder geval voor een belangrijk deel – over partijen als Co-Med en Centric Health. Die liggen nu onder vuur over gebrek aan continuïteit in de patiëntenzorg. Maar is die continuïteit ineens wel gewaarborgd als deze partijen worden verboden? Staan dan ineens jonge huisartsen op om massaal in het gat te springen? Reken er niet op.

‘Reken er niet op dat de continuïteit ineens wel gewaarborgd is als partijen als Co-Med en Centric Health worden verboden.’

Afgezien daarvan, private equity speelt ook een rol in de tandheelkundige zorg en in particuliere klinieken. Functioneren die niet naar behoren en dienen ook die dus – gelijke monniken gelijke kappen immers – de deuren te sluiten?

Nee natuurlijk. Bovendien is er ook nog wetgeving om rekening mee te houden. Naar het zich laat aanzien is een wijziging van de Wet marktordening gezondheidszorg nodig om de Nederlandse Zorgautoriteit de bevoegdheid te geven om overnames door een private equity-partij tegen te houden wanneer een onderzoek naar zo’n partij loopt. Kuipers wil dit weliswaar mogelijk maken, en wil de Kamer hier voor het einde van het jaar over informeren. Maar aan het einde van het jaar zijn ook de verkiezingen achter de rug. Dan staat zijn opvolger in de startblokken.

Delen