Terug in de tijd

Op Google Street View draai ik de tijd terug en kijk hoe de lichtval op de gevel van mijn huis verandert. Telkens staan er andere auto’s geparkeerd. Het balkon is bij elk jaar dat ik terugga soberder aangekleed. Bij de eerste foto voel ik weer hoe hard het waaide op de dag dat ik de sleutels van mijn nieuwe huis kreeg. Op één foto hangt een regenboogvlag uit. Kennelijk reed Google net langs tijdens de Gay Pride. Het is nu voor de eeuwigheid door de techgigant gedocumenteerd.

Als u via Google Maps de beelden van een straat bekijkt, ziet u linksboven een klein klokje, waarmee u ook oudere beelden kunt oproepen. In Nederland gaan de meeste foto’s terug tot 2008. Bij mijn oude kantoor staat mijn naam nog op de gevel en mijn fiets voor de deur. Op een andere foto zie ik mijn zwager, die toen nog leefde, achter het raam zitten.

‘Dwalen door oude beelden’

We zijn zelf veranderd sinds Google alles begon te fotograferen, maar we zien ook de transformatie van Nederland. Auto’s zijn duidelijk gegroeid, laadpalen verschijnen, fietspaden werden breder. Het Google archief is een lustoord voor toekomstige historici. De foto’s zijn zo sprekend, omdat ze op toevallige momenten zijn genomen. U ziet mensen hun hondje uitlaten, de tuin begieten of hun auto parkeren. De beelden laten mensen zien zoals ze zijn, niet zoals ze willen zijn op een foto.

Leunstoelreizigers dwalen graag door de beelden. Tijdens de eerste lockdown steeg het gebruik van Street View met een factor tien. Ik wou dat de foto’s nog verder teruggingen, tot de tijd dat ik geboren werd. Of hoe zou het een eeuw geleden in de straten zijn toegegaan? Daarvoor is meer fantasie nodig. Maar die kunt u prikkelen met oude kaarten. Via topotijdreis.nl kunt u twee eeuwen terug.

Delen