The Office

Al geruime tijd speel ik met de gedachte een tv-programma te maken over het leven van een logopedist. Dit komt omdat ik denk dat er nog heel veel onbekend is over ons vak, maar ook omdat het volgens mij interessante tv op kan leveren.

Ergotherapeuten, fysiotherapeuten of anderen zullen dat van hun vak ook wel vinden. Programma’s over advocaten en artsen zijn er genoeg. Recent is er ook een mooi initiatief van de grond gekomen over werken in de zorg, Malaika. Beelden van onze beroepsgroep zie ik echter niet.

Ik fantaseer over een dramaserie met een logopedist die haar werk doet in een praktijk. Men ziet haar dan terwijl zij kinderen of volwassenen behandelt die worstelen met hun stotteren. Of we zien onderwijzers of zangers hees zijn, ouders die dolgelukkig zijn omdat hun kind weer goed kan drinken of een gezin dat leert omgaan met de afasie van moeder. De impact van die problemen voor de omgeving kan dan ook goed in beeld gebracht worden.

Mij lijkt dit wel wat, maar voor een tv-serie moet het misschien toch iets spectaculairder. Ik denk dan niet aan het toevoegen van scènes over vreemdgaan of een midlifecrisis zoals bij huisarts Robert, maar aan een andere twist in het verhaal. Door een zus erbij te betrekken die bij een beroepsvereniging werkt en te vaak de woorden ‘mag niet van de NMa, kijk maar naar de LHV’ in de mond neemt. Of nog beter, een broer of vriend die werkt bij een zorgverzekeraar, waardoor er thuis heftige discussies ontstaan.

Dit alles overdenkende groeit mijn idee uit naar een serie over het leven van de mensen op een zorgverzekeraarskantoor: The office! Zij hebben het ook niet gemakkelijk. Hoe gaan zij om met de alsmaar groeiende kritiek op hun handelwijze? Zo’n programma schept misschien  meer duidelijkheid over hun standpunten. Er moet dan natuurlijk niet ongemerkt een camera worden geplaatst zoals bij Eyeworks . Hoewel ik stiekem wel benieuwd ben naar de gesprekken tijdens de koffie over ons als zorgaanbieders. En om er dan nog een sausje overheen te gieten zou ik de scriptschrijver willen adviseren een relatie op te voeren van het hoofd van de afdeling zorginkoop met een minister van Volksgezondheid of zo.

Toch hoop ik stiekem dat een serie over een logopedist ook nog ooit een plekje krijgt. Monic Hendrickx zie ik wel zitten als hoofdpersoon. Ik zal het nummer van Maria Goos toch maar eens opzoeken, wie weet heeft ze nu weer tijd.

Delen