Tijd voor een andere top 100

De AD ziekenhuis top 100 van dit jaar vertoont opmerkelijke verschillen met de lijst van vorig jaar. MC Haaglanden bijvoorbeeld stijgt maar liefst 29 plaatsen (van 31 naar 2) en Kennemer Gasthuis zelfs 37 (van 41 naar 4). Daartegenover staan het Rode Kruis Ziekenhuis, dat met 33 plaatsen verlies een flinke klap maakt van 45 naar 78 en het Zaans Medisch Centrum, dat maar liefst 70 plaatsen moet prijsgeven en daalt van 2 naar 72.

Het zijn slechts twee voorbeelden van ontwikkeling ten goede en ontwikkeling ten kwade. De totale lijst bevat er meer en de vraag is natuurlijk wat in deze ziekenhuizen precies aan de hand is. Zijn ziekenhuizen in een jaar tijd echt zo significant veel beter gaan presteren dat ze met reuzensprongen de top tien binnendenderen? Hebben andere ziekenhuizen ineens zoveel steken laten vallen dat ze ons vertrouwen niet meer waard zijn?

Als patiënt weet je met zulke enorme verschuivingen niet meer waar je aan toe bent. Nog afgezien natuurlijk van het feit dat je pech hebt als je niet in de buurt van Dordrecht woont en dus bij ziekte genoegen moet nemen met een minder ziekenhuis dan de winnaar. Behandeld worden in het beste ziekenhuis van Nederland is niet voor iedereen weggelegd. De vraag is dan ook wat deze AD-lijst waard is. Een lijst die in beeld brengt in hoeverre ziekenhuizen structureel werken aan vooraf vastgestelde verbeterpunten zou mij waardevoller lijken. In ieder geval maakt de huidige lijst wel duidelijk dat werken aan seniorvriendelijkheid in zo’n alternatieve top 100 een van de belangrijkste aandachtspunten zou zijn.

Delen