TikTok-proteïne

Generatie Z zou wat mij betreft net zo goed generatie T kunnen heten, de T van TikTok. Wij hebben twee van deze T-exemplaren in huis.

Onze pogingen om schermloze tijd in te voeren slaagden tot de tienerleeftijd. Nu resten er nog maar een paar schamele digitale huisregels. Ten minste: als er ouderlijk toezicht is. Geen telefoons aan tafel en ook niet mee naar bed. Dat werkte prima, maar de jeugd van tegenwoordig gaat later naar bed dan wij en dan ‘vergeten’ ze de telefoon beneden te leggen.

Laten we zeggen dat we deze scherm-strijd verloren hebben. Maar we geven niet op. We zijn nu next level bezig, namelijk met een actie tegen de TikTok-waarheden. Dit is wel iets voor gevorderden, het vergt een lange adem en enige communicatietactiek. Preken werkt niet.

Dit zinnetje gaat hier regelmatig over tafel: “Als TikTok het zegt, dan is het zo”. Wij, van generatie X en meer van het evidence based-type, proberen dan het gesprek aan te gaan.

“Heeft die spierbal-puber mijn genen, dan is hij inventief in het vinden van sluiproutes en verstopplaatsen”

Eén van onze huis-tiktokkers is fanatiek met zijn spieren bezig. Sportschool met vrienden, oefeningen thuis en ook aangepaste voeding. Niks mis met een gezonde maaltijd, maar de tiktokgoeroes doen er graag schepjes eiwit en creatine bovenop. En TikTok is de nieuwe bijbel, amen.

Dat eiwitten belangrijk zijn voor de spiermassa en behoud, dat is ons duidelijk. Getuige ook de succesvolle prehabilitatieprogramma’s zoals Fit4Surgery. Maar wat heeft een gezond puberlijf nodig?

Ons huiselijk debat gaat dus regelmatig over wetenschap versus Tiktok.  Eiwitten verbieden doen we niet , want alles kan online gekocht worden. Bovendien is het puber-eigen om genoeg sluiproutes en verstopplaatsen te vinden. En als die spierbal-puber mijn genen heeft, is hij daar zeker inventief in. Been there, done that. Maar dan niet met eiwitten.

Na enig beraad hebben we er toch maar voor gekozen om een gedoogbeleid toe te staan, uiteraard onder ouderlijk toezicht. Wij hebben nog wat wetenschappelijke bagage en af toe vraag ik dan PubMed om raad. Maar hoe doen andere mensen dat?

Misschien kan #Artsenslaanalarm – van de anti-vape – zich uitbreiden en met scholieren ook het gesprek aangaan over TikTok. Wij doen ons best thuis, maar vreemde ogen hebben soms meer effect.

Gelukkig heeft zoonlief geen last heeft van tinnitus, want TikTok adviseert dan om brandende kaarsen in je oren steken. Daar zouden we onze vetostem dan wel voor gebruiken.

Delen