Tineke Westerveld (1959-2020)

Op 16 december 2020 overleed op 61-jarige leeftijd zeer onverwacht internist Tineke Westerveld. Zij was opleidingsdirecteur geneeskunde en hoogleraar medisch onderwijs aan het UMC Utrecht. 

Tekst: Wout de Bruijne | Beeld: UMC Utrecht

Tineke Westerveld groeit met haar jongere broertje op in Gouda en gaat eind jaren zeventig geneeskunde studeren. Niet direct, ze wordt eerst uitgeloot en studeert een jaar sociale geografie. De tweede poging voor geneeskunde in Utrecht is wél succesvol. 

In het tweede jaar daar ontmoet ze medestudente Ineke Booij en de twee blijven altijd bevriend. “Wat ik meteen zo leuk aan haar vond”, herinnert Booij zich, “was haar gevoel voor humor en dat ze zo slim en een tikje eigenwijs was.” 

De tijd naast haar studie besteedt Tineke Westerveld graag aan dans en jazzballet. Ze geeft daarin ook les bij studentenvereniging Veritas. Ze ontdekt dat ze houdt van lesgeven en het overdragen van kennis en zal dit op medisch gebied later blijven doen. 

Bij UMC Utrecht voltooit Tineke Westerveld haar opleiding tot internist, subspecialisatie endocrinologie, en ze promoveert in 1997. Twee jaar daarvoor is ze getrouwd met Diederik van Dorth tot Medler. Het echtpaar krijgt twee zonen, Jan (24) en Hein (22).

‘Zij was het hart en de ziel van de opleiding’ 

Binnen interne geneeskunde en dermatologie in Utrecht is Tineke vanaf 1999 betrokken bij de opleiding geneeskunde en ze vervult daarin verschillende rollen. Als docent en examinator levert ze cruciale bijdragen aan de ontwikkeling en vernieuwing van het curriculum geneeskunde. 

Zij is de drijvende kracht bij de opzet van de interprofessionele leerafdeling en ze is betrokken bij de ontwikkeling en opzet van de Selective Utrecht Medical MAster (SUMMA) waarvan ze opleidingscoördinator is van 2009 tot 2016. “Het interprofessioneel opleiden beschouwde Tineke als een missie”, zegt kinderarts en bevriende collega Annet van Royen-Kerkhof. “Ze wilde dat ‘haar’ studenten al in een vroeg stadium verbinding en samenwerking zouden zoeken met studenten uit andere disciplines met als doel een completer beeld van de patiënt en een beter behandelplan.”

Vanaf 2017 wordt Westerveld bij UMC Utrecht opleidingsdirecteur geneeskunde en een jaar later ook hoogleraar medisch onderwijs. Van Royen: “Zij was het hart en de ziel van de opleiding, en was zeer geliefd bij haar studenten. Ze was bescheiden, niet op de voorgrond tredend, maar liet ook niet met zich sollen. Bij Tineke past een hele rij woorden als inspirerend, empathisch, integer, betrokken, pragmatisch, positief, opgewekt, humoristisch, analytisch, energiek.”

Energie toonde ze ook afgelopen 16 december tijdens een lange dag vergaderen. Niets wees erop dat Tineke Westerveld die avond thuis door (nog) onbekende oorzaak zo plotseling en totaal onverwacht zou overlijden. De schok onder familie, vrienden, collega’s, studenten en ex-studenten was enorm. Uit een In Memoriam: “Tineke laat een immens gat achter. Wij zullen haar warmte, humor, passie en haar grote hart enorm missen.”

Delen