Toch meer preventie

Nu maagzuurremmers alleen nog worden vergoed voor chronisch zieken, zien we een toename van het aantal mensen dat een maagbloeding krijgt bij gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen. Aan de ene kant denk je dan: dat is logisch. Maar aan de andere kant kun je ook denken: snappen mensen dan niet dat ibuprofen geen snoepgoed is? Wie zo af en toe ibuprofen gebruikt, krijgt daar heus niet zo snel een maagbloeding van. En van iemand die vaak ibuprofen gebruikt, mag je verwachten dat hij beseft dat hij een geneesmiddel slikt en dat geneesmiddelen nu eenmaal bijwerkingen hebben. Dat staat ook in de bijsluiter.

Maar de praktijk laat nu zien dat dit te simpel geredeneerd is. Mensen realiseren zich blijkbaar onvoldoende wat ze slikken en welke gevolgen dit voor hun lichaam kan hebben. Bovendien hebben we een miljoen analfabeten in ons land en daarnaast nog een flink aantal laaggeletterden. Die lezen die bijsluiter niet of snappen niet wat er staat.

De maagzuurremmers maar weer terug in het pakket dus? Het lijkt de verstandigste weg. Maar de discussie hierover was wellicht te voorkomen geweest als minister Edith Schippers de maatregel ze uit het pakket te schrappen niet zomaar had genomen, maar als ze die vergezeld had doen gaan van voldoende uitleg aan de mensen die met de gevolgen van die maatregel geconfronteerd worden. Uitleg die hen bereikt, en die hen wordt aangeboden op een manier die begrijpelijk voor ze is. Beleidsveranderingen vragen om voorlichting, om preventie dus. Misschien moet Schippers dat woord toch eens wat meer aandacht gaan geven.

Delen