Toekomstverkenning

Volgens de Volksgezondheid Toekomst Verkenning van het RIVM zal in 2050 64 procent van de bevolking overgewicht hebben. De grootste groei zal zitten in de leeftijdscategorie achttien tot 44 jaar.

Als nu beleid wordt ontwikkeld om dit doemscenario te voorkomen, zal dit vorm moeten krijgen in een transitie binnen en buiten de zorg. MooiMaasvallei geeft een goed voorbeeld van hoe dit beleid vorm kan krijgen. Het doel van dit domeinoverstijgende project is het versterken en ondersteunen van de gezondheid van 130.000 inwoners in Noordoost Brabant en Noord Limburg. Er zijn gelukkig meer van dit soort initiatieven, de Zeeuwse Zorg Coalitie bijvoorbeeld.

Er ontbreekt een samenhangend preventiebeleid dat vanuit de overheid wordt gecoördineerd

Wat er niet is, is een vanuit de overheid gecoördineerd, samenhangend preventiebeleid. De poging die hiertoe in 2018 is gedaan met het Nationaal Preventieakkoord stuit op supermarkten die zich hier weinig of niets van aantrekken. En nu op een overheid die op het punt van preventie onverschillig blijft. We weten wat dit betekent voor dat doemscenario voor 2050.

De zorg kan de toenemende zorgvraag niet aan, dus bij ongewijzigd beleid komen we terecht in de situatie waarin mensen met gezondheidsproblemen hun eigen hachje moeten redden, of waarin iedereen mantelzorger is. Weet wat u te wachten staat.

Delen