Transparantie

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Open State Foundation heeft een goed argument gevonden om hoger beroep aan te tekenen in de zaak over het openbaar maken van de prijzen van ziekenhuisbehandelingen: het is eerder gedaan, door het ministerie van VWS nog wel. Het ministerie maakte in 2005 op de website www.kiesbeter.nl de prijzen van ziekenhuisingrepen bekend. Bovendien gaf het Collega Tarieven Gezondheidszorg (de rechtsvoorganger van de Nederlandse Zorgautoriteit, die nu de openbaarmaking van de gegevens tegenhoudt) in datzelfde jaar inzicht in de prijs per DBC-behandeling uit het B-segment per zorgaanbieder. Pas na een Wob-verzoek weliswaar, maar het gebeurde in ieder geval wel.

Grappig is dat Open State Foundation ook meldt dat vier ziekenhuizen hebben aangegeven geen enkel bezwaar te hebben tegen openbaarmaking van de prijzen en aantallen medische behandelingen per zorgaanbieder. Grappig, omdat aan alle vier die ziekenhuizen ondernemer Loek Winter verbonden is. “Blijkbaar is die transparantie ongebruikelijk”, zegt Winter desgevraagd, “en ik begrijp eigenlijk niet waarom. Het zou juist goed zijn als meer ziekenhuizen dit standpunt huldigen. De transparantie in de sector neemt enorm toe, dus het is een logische volgende stap die nu ook te bieden over de prijzen van ziekenhuisbehandelingen.

Of het hoger beroep gaat werken om dit af te dwingen kan ik niet inschatten, maar ik ben ervan overtuigd dat – ook als dit niet zo is – die transparantie er uiteindelijk toch wel komt.”

3 Reacties Reageer zelf

 1. G K Mitrasing
  Geplaatst op 21 december 2015 om 13:59 | Permalink

  “en ik begrijp eigenlijk niet waarom”.
  Wie probeert hier nu de “lolbroek” uit te hangen?
  Winter, van Wijck of beiden?

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 21 december 2015 om 14:09 | Permalink

  Geen van beiden.

 3. anh jansen
  Geplaatst op 21 december 2015 om 15:01 | Permalink

  ‘vier ziekenhuizen hebben aangegeven geen enkel bezwaar te hebben tegen openbaarmaking van de prijzen en aantallen medische behandelingen per zorgaanbieder’.

  –Per zorgverzekeraar is wat anders dan per zorgaanbieder.

  ACM en NZa zullen ingrijpen indien de netto netto prijzen per behandeling, inclusief variabelen en uitgesplitst in kosten personeel, kosten vastgoed, kosten voeding en drank, kosten verwarming, licht en water e.d. meer, en natuurlijk de aantallen per ingreep/behandeling per verzekeraar, worden vrijgegeven.

  Dat zou de concurrentie en marktwerking ernstig belemmeren.

  Overigens is het maar de vraag of MC ziekenhuizen er wat mee opschiet. De budgetplafonds blijven van kracht. Van prestatie bekostiging is geen sprake. Er is geen enkele prikkel, anders dan de intrinsieke goedheid van de individuele zorgverlener, om kwaliteitszorg te leveren.

  Laat MC ziekenhuizen hun passantenprijzen maar zien. Die moeten gezien het assortiment wat zij aanbieden en de staat van het vastgoed tot de laagste van Nederland behoren.

  Wat voor Elsevier nu het nog kan? En dan ook graag informatie over de kwaliteit, wachttijden, levertijden, garantie bepalingen en volumina en wat de verzekeraar vergoed: echte restitutie prijs, echte marktconforme restitutie prijs, marktconforme prijs en wat die dan zijn!

  Dat is wellicht wat voor de VN van de maand erop.