Tweede huis over de grens

Een tweede huis in het buitenland is voor de één een beleggingsobject en voor de ander een toevluchtsoord. Wat zijn de grootste valkuilen en wat de verschillen met het kopen van een huis in Nederland? Rob Smulders, directeur van belangenorganisatie Mondi, vertelt over de populairste tweedehuizenlanden en stipt de belangrijkste zaken aan. 

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: Het Wonderlab

De zoektocht naar een tweede huis over de grens begint voor de meesten online. Op zoek naar landelijke wet- en regelgeving? Google leidt u naar de informatie die u zoekt. “Maar”, waarschuwt Rob Smulders, “is die informatie wel correct en niet achterhaald of gekleurd? Ik generaliseer een beetje, maar Nederlanders zijn te goed van vertrouwen en vinden over het algemeen graag zelf het wiel uit. Als ze kunnen besparen op deskundigheid, zoals een advocaat of fiscalist, dan doen ze dat.”

Volgens Smulders kan in de meeste landen, zeker in Europa, zonder complicaties een tweede huis worden gekocht. “Wel zijn er verschillen met het koopproces zoals wij dat in Nederland kennen”, merkt hij op. “Mijn advies is daarom: vaar niet op intuïtie. Laat u door specialisten voorlichten. Bespaar daar niet op. Het belangrijkste is dat u heel scherp heeft: wat koop ik, van wie koop ik en zitten er addertjes onder het gras? U heeft deskundigen nodig om betrouwbare antwoorden op die vragen te krijgen.”

Lees verder (pdf).

03-2015p056-059

Delen