Twente geeft het goede voorbeeld

Een primeur uit Twente, en een heel mooie bovendien. Ziekenhuisgroep Twente lanceert een website waarop verzekerden alle informatie kunnen vinden over de contracten met de zorgverzekeraars. De site is nu natuurlijk nog niet volledig, de onderhandelingen lopen immers nog. Maar die moeten op 19 november afgerond zijn, en dan zal ZGT op deze site precieze informatie geven over de vraag met welke zorgverzekeraars het een contract heeft en welke zorg precies wordt vergoed. Het mooie van de site is dat die bovendien heel veel achtergrondinformatie biedt over de zorgverzekering en over het onderhandelingsproces dat zich tussen het ziekenhuis en de zorgverzekeraars afspeelt.

Natuurlijk hebben de zorgverzekeraars zelf een verantwoordelijkheid om hun verzekerden te informeren over de inhoud van de contracten die ze met de zorgaanbieders afsluiten, maar dit doet niets af aan de meerwaarde van deze site. Mensen voelen zich verbonden met het ziekenhuis in hun directe omgeving, dus het is buitengewoon handig voor ze als ze in één oogopslag kunnen zien wat dit ziekenhuis hen binnen de grenzen van hun huidige zorgpolis wel en niet kan bieden. Het kan een bepalende factor zijn in hun poliskeuze.

Als meer ziekenhuizen (en andere zorgaanbieders) dit gaan doen, kan dit zorgen voor meer dynamiek in het stelsel. Het aantal mensen dat bij de jaarwisseling overstapt naar een andere zorgverzekeraar is nu beperkt. Deels ongetwijfeld omdat verzekerden tevreden zijn over hun huidige zorgverzekeraar, maar deels ook omdat uitzoeken wat de beste polis is veel werk kost. Dit initiatief helpt verzekerden om dit werk eenvoudiger te maken. Is NVZ vereniging van ziekenhuizen al achter de schermen bezig om dit op te schalen naar landelijk niveau?

 

Delen