Uit de wind
Medisch Spectrum Twente gaat de laatste fase in van de bezuinigingsoperatie die al enkele jaren gaande is en die in 2015 nog tot de vraag van de D66-fractie in de Enschedese gemeenteraad leidde of het ziekenhuis wel in staat was om zijn verstrekte gemeentelening van 17,5 miljoen euro voor de nieuwbouw terug te betalen. Het ziekenhuis heeft stevige jaren achter de rug, en dat steekt bestuursvoorzitter Bas Leerink (“een bijzondere prestatie waaraan we met ons allen hard hebben gewerkt”) ook niet onder stoelen of banken. Hier wordt een knappe prestatie geleverd.
In totaal schrapt het ziekenhuis driehonderd banen. Een zwaar verlies voor de mensen die het betreft en die nu elders op zoek moeten naar nieuw werk. In het licht hiervan komt het een beetje potsierlijk over dat de jongste berichtgeving over de bezuiniging ook meldt dat het ziekenhuis 15 procent op zijn instrumentarium gaat besparen door te streven naar efficiënter materiaalgebruik. Dit gebeurt door op de OK te gaan werken met gedeelde instrumenten in plaats van eigen sets per chirurg, lezen we in de berichtgeving op Skipr.
‘Werkelijk? Werd er in Medisch Spectrum Twente eerder bezuinigd op personeel dan op het eigen instrumentarium van chirurgen?
Nee werkelijk, de chirurgen werkten dus nog met hun eigen instrumenten? Er waren dus nog chirurgen die bij het aantreffen van een vreemd instrument in ‘hun’ set konden uitvallen: ‘Wie heeft er aan mijn wondspreider gezeten?’ En die zijn dus in het licht van de loodzware bezuinigingsoperatie die Medisch Spectrum Twente moest (en nog steeds moet) doorstaan uit de wind gehouden tot aan deze laatste fase van de al jaren voortgaande bezuinigingsoperatie? Onvoorstelbaar.
4 reacties
Het ene ziekenhuis betaalt €1400 voor een knie, de buurman € 2300. Als álle inkopers nu eens hun kaarten onderling op tafel leggen zijn er miljoenen te besparen.
Gjmeijer72@icloud.co
9 februari 2018 / 21:08Interessante gedachte, maar toch een wat andere discussie. Waar het in dit verband om gaat, is dat de chirurgen stappen hebben gezet in standaardisatie van OK-netten. Beslist waardevol, maar curieus dat het pas nu gebeurt, zo laat in een al meerdere jaren lopend bezuinigingstraject.
Voor het historisch perspectief: de discussie over standaardisatie van OK-netten werd in Nederland al in 1989 gevoerd, aangezwengeld door Combister, dat als eerste partij de sterilisatietaak voor de OK op commerciële basis ging uitvoeren voor een paar ziekenhuizen in de Delftse regio. Toch alweer 29 jaar geleden dus. Sinds die tijd is in Nederland veel ervaring opgedaan met standaardisatie van OK-netten. Een ziekenhuis dat daarin nu stappen zet kan dus niet worden aangemerkt als early adaptor.
Frank van Wijck
9 februari 2018 / 21:57Ik blijf er bezwaar tegen maken dat je conclusies verbind aan de teksten in een artikel in de Tubantia, die je daar zeker niet aan kan verbinden. Neem dan eerst contact op met ons. Een neerbuigende toon is wel het laatste wat onze medisch specialisten en management verdienen.
Natuurlijk is standaardisatie van OK netten niet pas begonnen nadat we zijn gaan reorganiseren. Dat is een continue proces. Maar heeft in 2017 een boost gekregen, en is daarom als voorbeeld genoemd.
@GJmeijer72: de Santeon ziekenhuizen waar MST er een van is, doen precies wat je aanbeveelt.
Bas Leerink
15 februari 2018 / 07:37Excuus aan de medisch specialisten dan als je dat zo belangrijk vindt Bas. Maar serieus: in die Tubantia berichtgeving, en ook in de berichtgeving uit Skipr, gaat het toch wel degelijk om de beslissing om te gaan werken met gedeelde instrumenten in plaats van eigen sets per chirurg. En hoe je het ook wendt of keert, die discussie is echt al dertig jaar oud.
Frank van Wijck
15 februari 2018 / 08:27