Uit de wind

Medisch Spectrum Twente gaat de laatste fase in van de bezuinigingsoperatie die al enkele jaren gaande is en die in 2015 nog tot de vraag van de D66-fractie in de Enschedese gemeenteraad leidde of het ziekenhuis wel in staat was om zijn verstrekte gemeentelening van 17,5 miljoen euro voor de nieuwbouw terug te betalen. Het ziekenhuis heeft stevige jaren achter de rug, en dat steekt bestuursvoorzitter Bas Leerink (“een bijzondere prestatie waaraan we met ons allen hard hebben gewerkt”) ook niet onder stoelen of banken. Hier wordt een knappe prestatie geleverd.

In totaal schrapt het ziekenhuis driehonderd banen. Een zwaar verlies voor de mensen die het betreft en die nu elders op zoek moeten naar nieuw werk. In het licht hiervan komt het een beetje potsierlijk over dat de jongste berichtgeving over de bezuiniging ook meldt dat het ziekenhuis 15 procent op zijn instrumentarium gaat besparen door te streven naar efficiënter materiaalgebruik. Dit gebeurt door op de OK te gaan werken met gedeelde instrumenten in plaats van eigen sets per chirurg, lezen we in de berichtgeving op Skipr.

‘Werkelijk? Werd er in Medisch Spectrum Twente eerder bezuinigd op personeel dan op het eigen instrumentarium van chirurgen?

Nee werkelijk, de chirurgen werkten dus nog met hun eigen instrumenten? Er waren dus nog chirurgen die bij het aantreffen van een vreemd instrument in ‘hun’ set konden uitvallen: ‘Wie heeft er aan mijn wondspreider gezeten?’ En die zijn dus in het licht van de loodzware bezuinigingsoperatie die Medisch Spectrum Twente moest (en nog steeds moet) doorstaan uit de wind gehouden tot aan deze laatste fase van de al jaren voortgaande bezuinigingsoperatie? Onvoorstelbaar.

Delen