Uit je dak gaan

Wat is het heerlijk om af en toe eens uit je dak te gaan. Uiteraard binnen de mogelijkheden die je hebt, maar een avondje dansen of zingen bevalt mij bijzonder goed. Een feestje dat ik laatst bezocht na weken last van mijn heup en voet te hebben gehad, heeft me goed gedaan. Toen ik van tevoren hoorde dat er een diskjockey zou komen, dacht ik dat dit niet aan mij besteed zou zijn. Tot mijn verbazing heb ik echter vele danspassen gezet die avond. En ik zag gasten met zwaardere lichamelijke beperkingen verschijnen op de dansvloer. Stralend werd er met jong en oud gedanst of meebewogen op stoel of kruk. Bij mij vielen de gevolgen een dag later reuze mee. Vaak hoor ik dat men er trouwens geen moeite mee heeft de volgende dag ‘op de blaren te zitten’. De leuke middag of avond was het allemaal waard geweest.

Tot mijn verbazing heb ik vele danspassen gezet

Jaren geleden gaf mijn schoonmoeder eens aan dat ze zo graag uit haar dak wilde gaan. Maar het verzorgen van haar man, dat toen nog geen mantelzorgen heette, belette haar om die stap te zetten. Ze had blijkbaar een zetje nodig, want toen mijn moeder hoorde dat Andre Rieu in ons dorp optrad,haalde zij mijn schoonmoeder op in een auto met open dak. Samen hebben zij genoten van een avondje ‘uit je dak’ gaan.

In de zomer zijn er weer veel festivals en ongeacht je leeftijd of beperking zit er misschien wel iets tussen. Vaak zijn er rolstoelplekken, of je zoekt het dichterbij huis bij een buurtfeest of bezoeken van een kroegje of terras. Bij festivals is het natuurlijk van belang goed op je gehoor en op elkaar te letten. Zelf ga ik naar Bospop in Weert. Uit je dak gaan kan ook thuis of bij vrienden. Bij mij graag met lekkere muziek.

Misschien geniet u van een hele andere activiteiten of moet u veel werken. Ik weet dat velen in de vakantie paraat staan voor anderen. Dank daarvoor. Hopelijk krijgt u niet met agressie te maken wanneer mensen buiten zinnen raken na een avondje stappen terwijl u serieus uw werk wil doen, want uit je dak gaan kent meerdere betekenissen. Voor wie nu moet werken komt zeker later nog tijd even de teugels te laten vieren.

Veel plezier allemaal en wie weet gaat het dak eraf!

Delen