Uitlaatklep – Escape room

In ‘Uitlaatklep’ vertellen collega’s op welke (bijzondere) manier zij even stoom afblazen en loskomen van de hectiek van alledag. In deze aflevering: Yuan Lin, waarnemend huisarts in Zwolle.

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: De Beeldredaktie/Jasper van Overbeek

 

Zo’n 2,5 jaar geleden bezocht Yuan Lin (31), waarnemend huisarts in Zwolle, voor het eerst een escape room. In Kampen, in een oude kerktoren. “Ik ben altijd bezeten geweest van puzzels en spellen. Als je met een groepje in een escape room wordt opgesloten, is het alsof je ín een bordspel bent beland. Je betreedt een compleet andere wereld. Door aanwijzingen te volgen en puzzels en raadsels op te lossen, kom je in een volgende ruimte en moet je uiteindelijk zien uit te breken. Meestal heb je een uur de tijd. Die tijdsdruk geeft het spel nog een extra dimensie.”

Het fenomeen is immens populair in Nederland. Escape rooms schieten als paddestoelen uit de grond. Locaties, thema’s, special effects en verhaallijnen worden steeds spectaculairder en de groep ‘escapers’ – fanatiekelingen die het hele land doorkruisen om ‘kamers te spelen’ – blijft groeien.

‘Ik ben altijd bezeten geweest van puzzels en spellen’

Lin is zelf ook een ‘escaper’. Hij heeft al 28 kamers gespeeld in binnen- en buitenland. Daarnaast werkt de huisarts ‘voor de hobby’ als acteur/spelleider bij The Great Escape in Zwolle. In The Experiment, zogenaamd een psychiatrische instelling, speelt hij de ene keer ‘de goede’ en de andere keer ‘de slechte dokter’, aan wiens experiment bezoekers moeten zien te ontkomen. “Als we een huisartsenpraktijk of maatschap op bezoek hebben en ze willen de medische kennis van de dokter in het spel even testen, dan zijn ze nogal verbaasd dat ik overal antwoord op heb.”

Zelf een kamer spelen, is natuurlijk anders dan acteren en het spel begeleiden, maar ook dat laatste zorgt ervoor dat Lin even zijn gedachten kan verzetten. “Ik heb ook psychologie gestudeerd en vind het interessant om te zien hoe mensen veranderen als de deur dichtgaat.” Geldt dat ook voor hemzelf, als hij een kamer speelt? Lachend: “Ik denk dat het meevalt. Al ben ik wel feller en ongeduldiger dan anders. Ik wíl ontsnappen.”

Yuan Lin

Delen