Unscramble the egg

Concentratie van ziekenhuiszorg is beter dan fuseren. Tegen deze stelling van Anne-Fleur Roos, Eric Schut en Marco Varkevisser valt weinig in te brengen. Terecht stellen de drie dat er weinig redenen zijn om aan te nemen dat ziekenhuisfusies leiden tot betere zorgkwaliteit. Wel is duidelijk dat ze een nadelige invloed hebben op de kosten van de zorg. Maar dat wisten we natuurlijk allemaal allang; de Autoriteit Consument & Markt heeft in de beoordeling van ziekenhuisfusies jarenlang zitten slapen.

Henk Don, bestuurder van de rechtsvoorganger van de ACM (de Nederlandse Mededingingsautoriteit), zette toentertijd zijn argument voor strenge controle vooraf op ziekenhuisfusies nog zo mooi kracht bij door te zeggen “You cannot unscramble an egg”. Maar inmiddels moeten we concluderen dat hij flink wat eieren heeft laten aanbranden. Nu zitten we met de rotzooi.

Weinig redenen om aan te nemen dat ziekenhuisfusies leiden tot betere zorgkwaliteit

Roos, Schut en Varkevisser stellen dat de door de overheid bevorderde concentratie van hoogcomplexe zorg een belangrijke reden vormde voor al die ziekenhuisfusies. Die concentratie speelde daar zeker een rol in, maar ze vormt natuurlijk maar een deel van het verhaal. Het had ook alles te maken met het creëren van macht. Eerder dit jaar stelde Roos dat de ACM te veel ziekenhuisfusies dreigde goed te keuren. Je zou wensen dat ze vijf of tien jaar geleden was gepromoveerd, stelde ik toen. Het was kennis achteraf, want die fusies hadden immers al plaatsgevonden.

Over het nu gepresenteerde standpunt van Roos, Schut en Varkevisser kunnen we precies hetzelfde zeggen. Misschien moeten we toch maar eens op zoek naar een formule to unscramble some eggs.

Delen