Van de regen in de drup

Gaat driekwart van de Nederlanders erop vooruit als er een Nationaal Zorgfonds komt, zoals de SP voorstelt? Volgens een doorrekening van het Centraal Planbureau op papier in ieder geval wel.

De vraag is natuurlijk of een papieren berekening ook een garantie is voor succes in real life. Volgens Aad de Groot, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar DSW, is dat maar zeer de vraag. In een uitzending van BNR liet hij een dag voor het nieuws van de SP een kritisch tegengeluid horen: “We hebben de belastingdienst gehad, het UWV, de Sociale Verzekeringsbank. En eigenlijk is het verhaal overal hetzelfde: ICT-problemen, slechte prestaties naar de klant, wachttijden, noem maar op. Als je dit gaat herleiden naar een Nationaal Zorgfonds of een ouderwets ziekenfonds, dan kun je de klok erop gelijk zetten dat ook deze problemen gaan ontstaan.”

De voorbeelden die hij noemt, zijn inderdaad schrikbeelden. Het is natuurlijk ook niet voor niets dat de overheid in 2006 de Zorgverzekeringswet in werking stelde. Ze verlegde daarmee de verantwoordelijkheid voor het in de hand houden van de zorgkosten naar de zorgverzekeraars, omdat ze door schade en schande had geleerd daartoe zelf niet in staat te zijn.

Afgezien daarvan: het eigen risico en de maandelijkse zorgpremie afschaffen, en in plaats daarvan de burger de zorg via de belasting laten betalen, betekent dat die burger geen rem meer ervaart op zijn zorgconsumptie. Gaat die zorgconsumptie omhoog, dan zal de belasting ook omhoog gaan, om de stijgende zorgkosten te compenseren in de staatskas. En dat zal dan ook degenen treffen die nu op papier worden bevoordeeld door het plan. Gratis zorg bestaat niet.

Delen