Van de regen in de drup
Gaat driekwart van de Nederlanders erop vooruit als er een Nationaal Zorgfonds komt, zoals de SP voorstelt? Volgens een doorrekening van het Centraal Planbureau op papier in ieder geval wel.
De vraag is natuurlijk of een papieren berekening ook een garantie is voor succes in real life. Volgens Aad de Groot, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar DSW, is dat maar zeer de vraag. In een uitzending van BNR liet hij een dag voor het nieuws van de SP een kritisch tegengeluid horen: “We hebben de belastingdienst gehad, het UWV, de Sociale Verzekeringsbank. En eigenlijk is het verhaal overal hetzelfde: ICT-problemen, slechte prestaties naar de klant, wachttijden, noem maar op. Als je dit gaat herleiden naar een Nationaal Zorgfonds of een ouderwets ziekenfonds, dan kun je de klok erop gelijk zetten dat ook deze problemen gaan ontstaan.”
De voorbeelden die hij noemt, zijn inderdaad schrikbeelden. Het is natuurlijk ook niet voor niets dat de overheid in 2006 de Zorgverzekeringswet in werking stelde. Ze verlegde daarmee de verantwoordelijkheid voor het in de hand houden van de zorgkosten naar de zorgverzekeraars, omdat ze door schade en schande had geleerd daartoe zelf niet in staat te zijn.
Afgezien daarvan: het eigen risico en de maandelijkse zorgpremie afschaffen, en in plaats daarvan de burger de zorg via de belasting laten betalen, betekent dat die burger geen rem meer ervaart op zijn zorgconsumptie. Gaat die zorgconsumptie omhoog, dan zal de belasting ook omhoog gaan, om de stijgende zorgkosten te compenseren in de staatskas. En dat zal dan ook degenen treffen die nu op papier worden bevoordeeld door het plan. Gratis zorg bestaat niet.
6 reacties
Er zijn zo’n 200 landen .
Slechts 1 of 2 hebben een zorgstelsel zoals in NL.
Ik begrijp dat dhr van Wijck stelt dat er alleen in Nederland verstandige politici zijn?
Omdat het immers met dit stelsel zo goed gaat, en dus niet aan discussie onderhevig?
Dus: 99% van de wereld zou het Nederlandse zorgmodel moeten volgen?
Graag uw commentaar, voorzien van feiten.
Ik herhaal: voorzien van feiten, en niet van meningen.
Graag feiten die verder gaan dan ‘remgeld’.
Dank.
F. van de Voorde
25 oktober 2019 / 22:27Dit is een onzinnige stellingname in die zin dat ik nergens beweer dat ons stelsel het beste ter wereld is, of dat het zo goed gaat met het huidige stelsel. Kijk bijvoorbeeld naar de voorpagina van de Volkskrant van vandaag (‘Kwetsbare ouderen wacht zorgdoolhof’) en het is duidelijk dat er ruimte is voor verbetering. Voor die verbetering is echter geen nieuw stelsel nodig, maar samenwerking en deels het verleggen van geldstromen. Daarbij ook nog eens gaan sleutelen aan het stelsel – zeker volgens het model dat de SP voorstaat en waarbij ernstige vraagtekens te plaatsen zijn – leidt alleen maar af van wat nu nodig is.
Frank van Wijck
26 oktober 2019 / 11:23Ik constateer:
1 inhoudelijke discussies zijn niet aan u besteed
2 u komt niet verder dan ‘ het leidt de aandacht af van’ ( hetgeen buitengewoon subjectief is) .
Ik wens u succes verder .
F. van de Voorde
26 oktober 2019 / 21:10Inhoudelijke discussies zijn zeer aan mij besteed. Maar kom dan eens met inhoudelijke argumenten waarom dat zorgfonds een goed idee zou zijn? De SP leurt er nu al drie jaar mee en krijgt er nog steeds niet de handen voor op elkaar. Dat heeft goede redenen.
Frank van Wijck
27 oktober 2019 / 00:48” Dat heeft goede redenen”. Zeker: machtsverhoudingen en lobbywerk; en die hebben met inhoud niets van doen. Ook dat is geen nieuws..
G Mitrasing
29 oktober 2019 / 10:48Dit cynisme deel ik niet Glenn. Bij “goede redenen” denk ik vooral aan gebrek aan meerwaarde. Lees bijvoorbeeld even wat hier (https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2020/sp-wil-zorgverzekering-volledig-inkomensafhankelijk-maken?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter) staat onder de tussenkop ‘Ongewenste effecten’.
Of luister terug naar het debat (https://www.artsenauto.nl/het-debat/) waarin voor- en tegenstanders van het zorgfonds inhoudelijk met elkaar in discussie gingen.
Frank van Wijck
29 oktober 2019 / 10:53