Het debat

Op 23 augustus deed ik op deze plaats een open uitnodiging aan een aantal polemisten over het Nationaal Zorgfonds om niet alleen over elkaar te schrijven, maar ook daadwerkelijk met elkaar in gesprek te gaan over dit onderwerp. In de weken daarop kreeg het Nationaal Zorgfonds alle aandacht in de media en tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. Kans voorbij, dacht ik, het debat is op.

Maar het was dus niet op. Gisteren verzamelden Renske Leijten (SP, Tweede Kamer), Herman Suichies (huisarts en bestuurslid VPHuisartsen), Marcel Canoy en Michiel Verkoulen (economen), Ivo Knotnerus (zorgondernemer) en Alan Ralston (psychiater en blogger voor Arts en Auto) zich voor het debat over het zorgstelsel en het mogelijke alternatief hiervoor in de vorm van het Nationaal Zorgfonds. Wat volgde was – mede dankzij de strakke regie van gespreksleider Eric Janson (ziekenhuisbestuurder) – een debat dat geen moment ontspoorde in ad hominem of retorische opmerkingen, maar waarin iedereen strak op de inhoud bleef en zich van zijn beste kant liet zien.

Luister hier het debat terug

Over de inhoud van het debat wil ik hier niet te veel prijsgeven. Ga er maar eens goed voor zitten zou ik zeggen. Het duurt een uur, maar dan heb je ook wat. Kernbegrippen die steeds terugkeren zijn macht, regionale aanpak, innovatie, onzekerheid en concurrentie op kwaliteit. Zowel Janson als Ralston boden een interessante twist in het gesprek. Janson door te vragen welke twee veranderingen de voorstanders van het Zorgfonds absoluut doorgevoerd willen zien als het er niet komt, en welke twee veranderingen de anderen noodzakelijk achten als dit fonds er wél komt. Ralston door te pleiten voor een nieuwe zorgautoriteit. Ja u leest het goed, nog een. En het is beslist geen gekke gedachte.

Delen