Van vmbo-advies tot transgenderchirurg

Eind 2016 won Muhammed Al-tamimi, laatstejaars geneeskundestudent, de ECHO Award wo, een prijs voor excellent multicultureel talent in het hoger onderwijs. Een beloning voor een politieke vluchteling die keihard werkt om zijn droom waar te maken: transgenderchirurg worden.

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: Marcelbakker.com

In de periode dat Muhammed Al-tamimi (25) bij een callcenter werkt, noemt hij zichzelf Kees de Jong. “Als Muhammed verkocht ik niets. Als Kees wel. Ik voel me een echte Nederlander, maar mensen zijn huiverig als ze mijn naam horen. Ik merk het bij patiënten, bij sollicitaties of als ik iets wil verkopen op Marktplaats.”

Muhammed is geboren in Irak. Op zijn zesde vluchten zijn ouders met hem en zijn broer naar Nederland. Onderweg komt zijn broertje ter wereld. “Mijn vader zat in het verzet tegen Saddam Hoessein. Hij heeft vijf jaar vastgezeten en zou de doodstraf krijgen. Mijn opa heeft verlof geregeld. Op dat moment zijn we gevlucht.”

Naar Nederland, want daar woont een tante. Het gezin verblijft in asielzoekerscentra in Dokkum en Den Haag, waarna het een woning krijgt toegewezen in de Bollenstreek. Daar groeit Muhammed op. Hij leert Nederlands en gaat naar school. Al blijft de vraag of de Al-tamimi’s mogen blijven. “Eerst werd de aanvraag afgewezen, maar via de ombudsman kregen we na vijf jaar uiteindelijk een verblijfsvergunning.”

Muhammed doet het goed op de basisschool, maar hij verknalt zijn citotoets. Hij is ziek en gespannen die dag. Het advies: vmbo. Maar Muhammed wil per se naar het vwo. Na veel discussie komen school en leerling tot een compromis: hij mag naar de vmbo/havo-brugklas. Een jaar later stroomt hij door naar havo/vwo. Aan het einde van dat schooljaar staat hij gemiddeld een 8,5; uiteindelijk rondt Muhammed het vwo af. “Ik had een doel voor ogen. Ik vond biologie en het menselijk lichaam interessant en ik was handig met mijn handen. Ik wilde chirurg worden.”

Uitgeloot en afgewezen

Als Muhammed wordt uitgeloot voor geneeskunde, kiest hij voor biomedische wetenschappen. Een jaar later waagt hij opnieuw een poging. Deze keer wordt Muhammed afgewezen voor de decentrale selectie, maar na een succesvol bezwaar mag hij aan de VU beginnen aan de geneeskundeopleiding. Die doorloopt hij zonder vertraging. En dat is bijzonder als je ziet wat hij – op vrijwillige basis – allemaal naast zijn studie doet.

Hij helpt zijn vader een schoonmaakbedrijf op te zetten. “Omdat mijn ouders niet zo goed Nederlands spraken, vulde ik op mijn tiende al de belastingpapieren in.” Als zorgambassadeur wijst Muhammed migranten in Haarlemmermeer op mogelijkheden voor hulp en zorg. En hij geeft jarenlang les over seksuele en relationele vorming op Amsterdamse basisscholen. “Er zitten veel niet-westerse allochtonen op die scholen. Thuis krijgen zij geen voorlichting. Praten over seks is een taboe, dat weet ik uit eigen ervaring. Ik vond het daarom wel spannend wat mijn ouders ervan zouden vinden dat ik hier les over ging geven. Maar ik wilde deze scholieren iets meegeven. En ik wilde ze motiveren. Laten zien dat je ook als allochtoon dokter kunt worden.”

‘Ik ben blij dat er mensen zijn geweest die mij hebben geholpen. Ik wil deze mensen helpen’

Na zijn co-schappen in het eerste jaar maakt Muhammed zijn doel concreter: hij wil plastisch chirurg worden. En als hij meekijkt bij een transgenderoperatie wordt dat nog specifieker: transgenderchirurg. “In Nederland worden deze operaties alleen in het VUmc uitgevoerd. Er zijn maar drie of vier transgenderchirurgen, lange wachtlijsten en de patiëntengroep groeit.” Volop kansen op werk dus in dit specialisme, maar dat is voor Muhammed niet het belangrijkste argument. “Deze patiënten worden vaak achtergesteld. Ik weet hoe dat is. En ik ben blij dat er mensen zijn geweest die mij hebben geholpen. Ik wil deze mensen helpen.”

Daar is hij feitelijk al mee begonnen. In het VUmc doet Muhammed vrijwillig wetenschappelijk onderzoek naar transgenderoperaties. “Ik heb een database opgesteld met daarin alle transgenderoperaties van 1989 tot nu, met complicaties, risicofactoren, enzovoort. Een goudmijn aan informatie.” Tijdens zijn wetenschappelijke stage in maart gaat hij met die informatie meer onderzoek doen.

Award als bevestiging

Zijn verhaal, zijn doorzettingsvermogen en de dingen die hij naast zijn studie doet, leveren Muhammed eind vorig jaar de ECHO Award wo 2016 op. “Dat betekent veel voor me”, zegt de transgenderchirurg in spe. “Ook voor mijn familie. Mijn ouders waren erg emotioneel. Ze hoopten in Nederland op een betere toekomst voor hun kinderen. Dat wij wél konden studeren. Mijn vader moest met zijn studie stoppen en mijn moeder kwam in Irak niet verder dan het vwo. Deze award is een bevestiging dat hun droom is uitgekomen.”

33 Reacties Reageer zelf

 1. Sonja van der wallen
  Geplaatst op 8 maart 2017 om 07:54 | Permalink

  Ik ben er stil van. Heb respect en bewondering voor deze man. Ondanks dat ik hem niet ken ben ik trots op hem. Wat een energie en doorzettingsvermogen succes in u verdere loopbaan.
  GR sonja

 2. Rachida
  Geplaatst op 8 maart 2017 om 08:18 | Permalink

  Trots, heel trots.

 3. Robert
  Geplaatst op 8 maart 2017 om 08:24 | Permalink

  Oke

 4. Jeff
  Geplaatst op 8 maart 2017 om 09:36 | Permalink

  Hoe kan je worden uitgeloot met een gemiddelde van 8,5?

 5. Carl
  Geplaatst op 8 maart 2017 om 09:46 | Permalink

  Geweldig, wat een wilskracht, wat een doorzettingsvermogen! Prachtig voorbeeld voor ons allemaal! Veel succes in de toekomst met alle operaties.

 6. Angela
  Geplaatst op 8 maart 2017 om 09:58 | Permalink

  Prachtig voorbeeld voor de jeugd

 7. Beatrice Eva
  Geplaatst op 8 maart 2017 om 11:11 | Permalink

  Super resultaat. Dat wijst dus ook weer eens uit: ga af op je eigen intuïtie. Dan kom je ver en precies wat je voor ogen had.

 8. Lucie
  Geplaatst op 8 maart 2017 om 11:28 | Permalink

  Als ik dit lees heb ik héél veel respect voor je en wens je héél veel succes en geluk voor de toekomst!

 9. Najat
  Geplaatst op 8 maart 2017 om 13:19 | Permalink

  Super!
  Ben trots op je, een voorbeeld voor veel jongeren.

 10. Cathy
  Geplaatst op 8 maart 2017 om 13:39 | Permalink

  Zo zie dat je met wilskracht heel veel bereikt. Knap hoor!!!

 11. Layla
  Geplaatst op 8 maart 2017 om 14:26 | Permalink

  Goed van je ! Een mooi voorbeeld .

 12. Sherry
  Geplaatst op 8 maart 2017 om 15:40 | Permalink

  Wat goed van hem.

 13. Corky
  Geplaatst op 8 maart 2017 om 15:57 | Permalink

  Met zo’n spirit moet je een gelukkig en innerlijk rijk mens zijn. Ik hoop dat je uitstraling en inzet bijdraagt aan een gelukkiger voor veel mensen!

 14. Trudie
  Geplaatst op 8 maart 2017 om 15:57 | Permalink

  Hier word ik warm van! Fantastisch om te lezen. Dit zijn zulke belangrijke dingen. Veel succes op je verdere pad, Muhammed!

 15. Chantal
  Geplaatst op 8 maart 2017 om 16:39 | Permalink

  Inspirerend verhaal en een mooi mens! Veel plezier, liefde en geluk gewenst in je werk en in je leven!

 16. Natasja
  Geplaatst op 8 maart 2017 om 17:06 | Permalink

  @Jeff: daarom is de loting vervangen door decentrale selectie en wordt je met een cum laude eindlijst anno 2017 (bijna) automatisch toegelaten.

 17. Julique
  Geplaatst op 8 maart 2017 om 17:17 | Permalink

  Ongelofelijk veel respect voor jou!

 18. Dyon
  Geplaatst op 8 maart 2017 om 19:50 | Permalink

  Wat een fantastisch mooi verhaal. Wat een doorzettingsvermogen. Heel veel respect voor je. Heel veel succes

 19. Ikbenhet
  Geplaatst op 8 maart 2017 om 21:35 | Permalink

  @jeff, kan je niet lezen ofzo.. er staat dat hij havo/vwo ging doen en aan het eind van dat jaar een 8,5 stond. Dit betekende dat hij vwo mocht doen. Wel7asel, trouw met mij Muhammed. hahahha grapje

 20. C sabir
  Geplaatst op 9 maart 2017 om 00:37 | Permalink

  Proud! Ga zo door bra!

 21. Jahangir Shah
  Geplaatst op 9 maart 2017 om 04:35 | Permalink

  Er zijn duizenden mensen net als Mohammed of zelfs meer getalenteert dan hij die heel vaak geen eerlijke kans krijgen door in Nederland heersend discriminatie cultuur op scholen, universiteiten en op de werkvloer waardoor ze niet verder kunnen komen met hun talent. Als ze komen, moeten ze vele marathons afleggen om bij de finish te komen. Nederland loopt 50 jaar achter vergeleken met Engeland als het aankomt op gelijke rechten op arbeids markt en het accepteren van talent van andere ras die ook superieur kan zijn als de blanke ras! Spoel dat koloniale ego door de goot! Wees realistisch, accepteer andermans talent en profiteer ervan en leg je koloniale eg terzijde!

  Jahangir Shah UK

 22. Jaap Okkema
  Geplaatst op 9 maart 2017 om 09:51 | Permalink

  Een voorbeeld voor anderen. Ga zo door!

 23. m
  Geplaatst op 9 maart 2017 om 15:11 | Permalink

  Je ♡ volgen maakt de beste IK van jezelf! Super denkbare Job!

 24. Brenda
  Geplaatst op 10 maart 2017 om 14:20 | Permalink

  Dat kan het VUmc en alle transgenders van Nederland wel gebruiken zo’n fanatiekeling. Ga zo door.

 25. Janke
  Geplaatst op 10 maart 2017 om 21:34 | Permalink

  Heb respect voor Je!

 26. Chris de Jong
  Geplaatst op 13 maart 2017 om 13:53 | Permalink

  Ik zie je nóg als klein ventje bij mijn moeder, ‘Oma Sonja’! Wat zou ze, net zoals ik, trots op jou zijn, Mu!

 27. Margreet
  Geplaatst op 13 maart 2017 om 18:03 | Permalink

  Petje af, wat ‘niet doorzetter ja daar hou ik van.
  Prachtig verhaal, het zou fijn zijn als veel mensen hier ’n voorbeeld aan nemen,

 28. Margreet
  Geplaatst op 13 maart 2017 om 18:06 | Permalink

  Wat knap, wat geweldig, chapeau, je bent ’n kanjer en doorzetter. Een voorbeeld voor velen.

 29. Debbie
  Geplaatst op 13 maart 2017 om 22:14 | Permalink

  Geweldig! Laat dit een voorbeeld zijn de honderden jongeren met een Vmbo advies, maar dolgraag naar de Vwo willen.

 30. Jamila
  Geplaatst op 14 maart 2017 om 10:19 | Permalink

  Geweldig muhamed !!dat heb je goed gedaan trots om te zijn hoop dat veel jongeren zoals jij de kans krijgen .want er zijn namelijk heel veel van.

 31. Tjitske Bergema
  Geplaatst op 18 maart 2017 om 08:17 | Permalink

  Knap hoor! En je geniet er ook van! Ga zo door.
  Zo zie je maar: doorzettingsvermogen is doorslaggevend. Ook in dit succes verhaal.

 32. Marja
  Geplaatst op 18 maart 2017 om 09:14 | Permalink

  Wauw, bijzonder hoe jij in het leven zo stevig kunt staan en groeit. Mooi mens voor je dierbaren en toekomstige collega’s!

 33. Mirjam
  Geplaatst op 18 maart 2017 om 10:06 | Permalink

  Fantastisch!!!! Jij bewijst des te meer hoe je in Nederland een zegen kunt zijn voor velen. Lees Deutr.28:1-14…..God is met jou!!