Verandering accepteren
Lelystad is de op twee na groenste gemeente van Nederland en heeft het grootste speelbos van Nederland. Fractievoorzitter Peter Duvekot van de SP in Dronten voert onder andere dit aan als reden waarom Lelystad een volwaardig ziekenhuis zou moeten hebben. Dat hij de grootte van de gemeente noemt is logisch, maar groenvoorziening en een speelbos? We horen toch maar zelden beweren dat groenvoorziening of buiten spelen slecht zijn voor de gezondheid en dus een forse ziekenhuisvoorziening in de directe omgeving noodzakelijk maken.
Hoe dan ook, de SP organiseert op 27 augustus bij het provinciehuis een demonstratie tegen wat het de medische afbraak in die stad noemt. Geen toevallig gekozen datum, want op dezelfde dag bespreekt Provinciale Staten het advies van toekomstverkenner Bas Leerink over de ziekenhuiszorg in de stad. De kern van dat advies kennen we al: Flevoland moet niet streven naar de situatie zoals die voor het faillissement van IJsselmeerziekenhuis was. Er komt geen spoedeisende hulp meer in de stad en geen acute verloskunde.
Breed draagvlak voor terugkeer naar model van overal in het land volwaardige ziekenhuizen ontbreekt
Zoals Marian Kaljouw van de Nederlandse Zorgautoriteit onlangs nog in de Volkskrant stelde, biedt de situatie die nu is ontstaan in Lelystad de kans “om dingen te doen die nodig zijn.” Wat de SP nodig vindt is duidelijk, maar de zak met geld om dat te realiseren zal ze 27 augustus niet meebrengen. De (ziekenhuis)zorg verandert en de zoektocht naar een nieuw evenwicht gaat gepaard met felle discussies. Toch hebben die een beperkte reikwijdte. Breed politiek en maatschappelijk draagvlak om terug te keren naar het oude model van overal in het land volwaardige ziekenhuizen ontbreekt. Wie kijkt naar het bedrag dat maandelijks van zijn bankrekening wordt afgeschreven voor de zorgpremie begrijpt dat.
2 reacties
Alle fraaie excuses ten spijt ( ‘ de maatschappij verandert! Zorg verandert! ‘ ) , het gaat uiteindelijk om twee dingen.
Een: ziekenhuizen moeten kapot omdat ze te machtig zijn.
Twee : ziekenhuizen moeten kapot, omdat ze de winst van de verzekeraar drukken.
Zo simpel is het.
B.Willems
14 augustus 2019 / 11:04Een paar correcties zijn op zijn plaats.
1. Ziekenhuizen hoeven niet kapot. Ze zijn noodzakelijk.
2. Er is ruimte om zorg die nu in het ziekenhuis wordt geboden elders te bieden. Dit kan in het voordeel zijn van de patiënt. Bovendien kan het kosten besparen, wat in het voordeel is van de verzekerden (ook u dus) omdat het zorgt dat de premie acceptabel blijft.
3. Zorgverzekeraars maken geen winst.
Frank van Wijck
14 augustus 2019 / 11:41