Verantwoordelijk voor het geheel

Frank de Grave maakt als voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten zijn achterban klaar voor de toekomst. Het besef dat ook de medisch-specialistische zorg niet aan bezuinigingen ontkomt, lijkt inmiddels tot de Orde doorgedrongen. Volgens De Grave een trendbreuk met het verleden: “Ik dacht: hé Orde, pas op, jullie dreigen de boot te missen als jullie te veel focussen op je eigen gelijk.”  

Het kan niemand zijn ontgaan dat oud-politicus Frank de Grave (57) alweer twee jaar voorzitter is van de Orde van Medisch Specialisten. Want het contrast tussen de coöperatieve opstelling van de Orde nu en de starre opstelling uit het verleden is groot. Het kenmerkt zijn stijl; niet blindweg lobbyen voor het eigen standpunt, maar steeds weer de vraag stellen of het eigen standpunt wel aansluit op de politieke en maatschappelijke realiteit.

Drie dagen per week zit hij op de voorzittersstoel. In de geschiedenis van de Orde is het de eerste keer dat een niet-medisch specialist deze functie bekleedt. Het roept de vraag op
of De Grave wel in de huid kan kruipen van de medisch specialist. “Ik werk hier natuurlijk in een doktersomgeving pur sang. In het OMS-bestuur van zeven man ben ik de enige niet-medisch specialist. Ik voel mijzelf meer een systeemdokter; de wereld van besluiten vereist óók een specialist.”

Lees hier verder (pdf)

Delen