Verborgen mogelijkheden

‘Met vriendelijke groeten.’ Hoe vaak heb ik dat getypt? ‘Mail me gerust als je nog vragen hebt.’ ‘Dank voor uw mail! Ik kom er snel op terug.’ Het is mooi om voor iedereen een persoonlijk dankwoord te schrijven, maar vaak val ik toch terug op dezelfde woorden. Omdat ik geen groot typtalent ben, kost dat vrij veel moeite. Tijd dus om daarvoor een oplossing te vinden.

Er zijn allerlei programmaatjes die het makkelijk maken om met afkortingen te werken. Typ simpelweg MVG of MAILME en de computer vult het aan. Dat wist ik allang, maar ik heb nooit de moeite genomen om zo’n programma te installeren. Vorige week had ik een uurtje over, en ik heb dat nu al terugverdiend met Textexpander (voor Mac: smilesoftware.com/TextExpander; alternatief voor Windows: phraseexpress.com). Nooit meer hoef ik iemand handmatig vriendelijk te groeten. Waarom heb ik me dat gemak niet tien jaar eerder gegund?

Waarom heb ik me dat gemak niet tien jaar eerder gegund?

Dat smaakt naar meer. Kan ik nog meer tijd besparen door een uurtje te investeren? Ja, een mooi sjabloon voor mijn tekstverwerker, zodat al mijn teksten er voortaan netjes uniform uitzien. Altijd weer moest ik met de hand een mooi lettertype instellen, en honderden malen heb ik gedacht: zo’n sjabloon zou veel tijd besparen. Gelijk ook maar de chaotische verzameling favorieten van mijn webbrowser gesorteerd. Nu gebruik ik ze tenminste. Het adressenboek, de wachtwoordadministratie en de back-ups had ik al op orde, dat is de levensader van mijn bedrijf. Maar mijn fotoverzameling kon nog wat beter worden ingedeeld.

Ik blijk niet de enige te zijn die hiervoor te weinig tijd vrijmaakt. Toen ik een vriend uitlegde hoe je slimmer kunt zoeken met Google, ging er een wereld voor hem open (vermeer.net/c8). De voorjaarsschoonmaak heeft ook mijn eigen hoofd wat leger gemaakt. Elke dag hou ik me met grote automatiseringsdingen bezig. Elke week komt daar nu een uurtje kleine digitale klusjes bij. Dat werkt toch veel lekkerder.

 

 

Delen