Verder binnenlands nieuws
Weinig mensen zullen het zich nog herinneren, maar het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk maakte eind 2011 bekend geen verzekerden van Achmea meer te kunnen behandelen. Het geld was op. Stond de situatie het toe, dan werd de ingreep uitgesteld tot begin 2012.
Iets soortgelijks zien we nu in het Radboudumc. Dit maakt bekend tot het einde van het jaar geen verzekerden van Achmea meer te behandelen. Het gaat om naar verwachting enkele honderden patiënten, stelt het ziekenhuis. Wel wordt de pijn meteen verzacht door aan het nieuws toe te voegen dat spoedeisende zorg, al gemaakte afspraken en lopende behandelingen gewoon doorgaan. Ook voor kinderen wordt een uitzondering gemaakt. Het ziekenhuis plant tot na de jaarwisseling alleen even geen nieuwe patiënten meer in.
Spannend? Dat valt nogal mee lijkt mij. Achmea laat in een reactie weten nog geen duidelijke cijfers over 2013 te hebben ontvangen van het ziekenhuis, maar wel in gesprek te zijn. Veel spannender dan toentertijd in het TweeSteden lijkt het dus niet te gaan worden, en dat nieuwtje was iedereen op 2 januari 2012 al lang weer vergeten. En de patiënt? Gelet op het feit dat het alleen om niet-spoedeisende zorg gaat, is het de vraag hoe druk die zich over dit nieuwtje maakt. De feestdagen komen eraan en dan ben je liever thuis. De behandeling kan ook op 2 januari. En wie niet wil wachten, kan ook naar een ander ziekenhuis in de regio.
11 reacties
Beste Frans, bedankt voor je artikel. Waar je volgens mij aan voorbij gaat is het feit dat patienten/ clienten in December hun polis en verzekeraar kiezen. Zij weten dan niet dat Achmea mogelijk het jaar daarop in November besluit dat het Radboud wel genieg behandeld heeft.
Ik vind het een belangrijke zaak dat mensen zich realiseren dat enkele zorgverzekeraars zich zo opstellen dat het gevolg kam zijn dat men door het jaar heen ineens niet meer naar de gewenste arts kan.
Laten we keuzevrijheid hoog in het vaandel houden en kiezen voor verzekeraars die minder dominant in het zorgproces aanwezig zijn.
Groet, Michiel Trouw
Michiel Trouw
11 december 2013 / 13:06Excuus, Frans moet Frank zijn!
Michiel Trouw
11 december 2013 / 13:07Kiezen voor zorgverzekeraars die minder dominant in het zorgproces aanwezig zijn is in het huidige stelsel een utopie. En dat is geen slechte zaak, vind ik overigens. Maar mag ik een alternatief voorstellen: laten we kiezen voor geëmancipeerde patiënten die bewust nadenken over de keuzes die ze maken. Hiertoe behoort zeker de keuze voor een zorgpolis die je biedt wat je nodig hebt. Maar hiertoe behoort ook een kritische houding ten opzichte van twee vechtende honden. De patiënt kan ook beslissen zijn eigen plan te trekken en dus naar een ander ziekenhuis te gaan.
Afgezien daarvan vraag ik me af waarom die andere ziekenhuizen in de regio niet al in de lokale media adverteren met de boodschap: “Bij ons bent u wel welkom”.
Frank van Wijck
11 december 2013 / 13:37Bedankt voor je reactie Frank, toch blijft mijn punt dat als ik terecht wil in het Radboud, en ik een verzekeraar kies die daar een contract mee heeft, het een onjuiste zaak is dat die de eenzijdige macht heeft de spelregels tussendoor te veranderen.
Ten slotte, voor een fietsslot kun je misschien makkelijk naar een ander toe, voor een medische aandoening spelen vertrouwen, kennis, ervaring een hele grote rol. Juist bij die geëmancipeerde zelfstandige cliënt is het onlogisch dat de verzekeraar hem dwingt tot veranderen van zorgverlener.
Groet, Michiel Trouw
Michiel Trouw
11 december 2013 / 16:01UMC st Radboud? Academisch Ziekenhuis? Die doet toch alleen de zeer hoogcomplex zeer hoog gespecialiseerde zorg die uitsluitend door Academische ziekenhuizen kan en mag worden gedaan?
Hoezo dan planbare zorg die je rustig kan uitstellen of sterker nog, kan doorsturen naar omliggende ziekenhuizen?
Terecht dat Achmea paal en perk wil stellen aan deze verspilling; blijkbaar doet St Radboud ook de huis- tuin en keuken behandelingen maar wel tegen Hoogcomplexe tarieven.
Zou het EHCI dan toch gelijk hebben met hun rapport dat de in patient care in nedeland van de zotte is? 8,5 miljard euro per jaar duurder uit dan het Staatsgezondheidsstelsel van Zweden?
Om dit nu af te doen als overig binnenlands nieuws is dan weer zeer kort door de bocht: zo gaat er niets veranderen en FvW is toch zo’n voorstander van het systeemmodel zorgstelsel 2006 met ‘we- doen-alsof-er-marktwerking-is-maar-we-houden-gewoon-vast-aan-de-planeconomie: vast budget per jaar per ziekenhuis en op=op; opschuiven naar volgend jaar of doorschuiven naar ziekenhuizen met restbudget.
Hoe moet een zorgaanbieder zich dan onderscheiden op kwaliteit en dus dan ook op kwantiteit? Dat kan dus niet, want dan krijg je marktwerking zoals marktwerking is bedoeld.
ANH Jansen
11 december 2013 / 16:56https://www.zn.nl/nieuws/zn-weblog/blog/?postId=8508843d-c0d9-495b-88f6-dff42f588928
Je kan ook doorschieten.
“Parkinson patienten sneller beter maken opdat het ziekenhuis dan meer kan verdienen?”
Wie zegt dat? Sjoerd Terpstra van ZN.
Even zijn baas bellen.
ANH Jansen
11 december 2013 / 17:57@Michiel: Je hebt het over eenzijdige macht van de zorgverzekeraar om de spelregels te veranderen, maar daarvan is geen sprake. De zorgverzekeraar en het ziekenhuis hebben gewoon een contract met elkaar gesloten en dat contract is begrensd in geld en dus in aantal behandelingen. Dat weten beide partijen op het moment dat ze het contract bekrachtigen. Tussendoor de spelregels veranderen is dus niet aan de orde.
@Jansen: Ik ben heel benieuwd naar uw bevindingen uit het telefoontje dat u met de baas van Sjoerd Terpstra gaat voeren. Laat u ons op deze plaats even weten hoe het afgelopen is?
Frank van Wijck
11 december 2013 / 21:13Tuurlijk. Storm in een glas water.
Mag ik dus zo vrij zijn om te wijzen op de ervaringen van een kritisch zorgconsument ( weliswaar met een vlekje) , die mag “kiezen” voor een nieuwe verzekering in 2014?
http://openbriefschippers.blogspot.nl/
” Waarom wordt het mij niet mogelijk gemaakt vrij te kunnen kiezen tussen zorgverzekeraars? Ben ik anders gedwongen om het te doen met alleen een basisverzekering die steeds verder wordt uitgekleed? ”
Offtopic? Ik dacht het niet.
E.Kriek
11 december 2013 / 23:28Bovenstaand is dus zoiets als de Mediamarkt die een klant de verkoop van een Ipad weigert omdat die klant geen computer rijbewijs heeft ?
Welmoed
12 december 2013 / 00:48De baas van Sjoerd Terpstra is steeds in gesprek. Beide lijnen. Linkeroor en Rechteroor. De meeluisterende NSA laat weten dat ene Bas Bloem continue aan de lijn zit om duidelijk te maken dat Parkinson een ongeneeslijke ziekte is met een harde uitkomst: sterfte! Onvermijdbaar en tijdstip is afhankelijk van verloop van aandoening (o.a.) Het verloop is af te remmen, maar niet te stoppen. Allerlei vormen van Parkinson. En dat behandeling bestaat uit begeleiding, stipte behandeling e.d. De verzekerden worden zodoende nimmer beter! Zie dat ZN maar eens aan het verstand te peuteren. Vandaar de zeer langdurige telefonade van Bas Bloem aan ZN.
Ben dan ook benieuwd wat nu de honorering op uitkomsten bij deze aandoening inhoudt. Laat maar eens zien CZ en VGZ. Zeker gezien de gedachte van ZN dat parkinson patiënten kunnen genezen.
En de andere lijn wordt continue bezet door ene Theo L. Die blijft maar stellen dat er sprake moet zijn van Shaved Savings en niet van Shared Savings. Zorgverleners moeten besparingen in therapie e.d. teruggeven/doorgeven aan de verzekerden via de verzekeraars middels verlaging van de tarieven; de NZa staat niet toe dat zorgverleners de efficiency baten in eigen zak steken: zij mogen er niet beter van worden. ZN medewerker Sjoerd Terpstra heeft het niet begrepen en Theo L moet dat weer rechttrekken. Wat geldt voor ZN geldt niet voor zorgaanbieders. Eerlijke man die Sjoerd Terpstra.
De baas van S T heeft last van oorsuizingen wegens het bezoeken van een pop/soul concert. Wacht nu op zijn huisarts en op verwijzing naar de KNO arts om een afspraak te maken voor een eerste consult. Gaat even duren, want er zijn geen wachtlijsten in dit land. Planeconomie. Met statistieken. Dan lukt alles.
ANH Jansen
12 december 2013 / 18:43http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2013/12/12/kamerbrief-over-het-bericht-dat-het-radboud-ziekenhuis-geen-nieuwe-achmea-patienten-meer-behandelt.html
De Minister geeft eerst in eerste kwartaal 2014 antwoord op kamervragen, na het sluiten van de ‘markt’.
“De vraag van mevrouw Bouwmeester hoe de positie van de patiënt versterkt kan worden in dergelijke situaties zie ik in het verlengde van haar vraag tijdens het AO Zorgverzekeringswet op 4 december jl. Toen heeft zij vragen gesteld over hoe ver de zorgplicht van de zorgverzekeraar reikt en of de zorgverzekeraar – die de gecontracteerde zorgaanbieders op de website zet opdat de naturaverzekerde kan kiezen voor een verzekeraar die een bepaalde aanbieder heeft gecontracteerd –
de verzekerde moet garanderen dat die bij een gecontracteerde aanbieder terecht kan, ook indien een eventueel (budget-)plafond is bereikt.Tijdens dit AO heb ik toegezegd u hierover per brief nader te informeren. Begin 2014 kunt u deze brief tegemoet zien.”
De volksvertegenwoordiging laat zich dan gaarne met een kluitje in het riet sturen.
En de bijdrage van W Bos in de Volkskrant van vandaag, 12 december.
Gereguleerde marktwerking is andere naam voor planeconomie?
anh jansen
12 december 2013 / 22:59