Verenigde zzp’ers

Je kon erop wachten: de zzp’ers die actief zijn in de zorg, zijn uiterst ongelukkig met de restricties die de demissionaire ministers Van Gennip (SZW) en Weerwind (Justitie) voor hen hebben bedacht. Ze laten het er niet bij zitten en hebben zich verenigd in de Vereniging Zelfstandige Ondernemers in de Zorg om hiertegen gezamenlijk in actie te komen.

De wet Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden moet van tafel, vindt de VZOZ. En hetzelfde geldt voor het Fiscaal kader zzp in de zorg dat al op 1 januari aanstaande in werking moet treden.

‘Aansluiten bij de relevante overlegtafels’

Voorzitter van de VZOZ René Dongelmans pleit er nu voor dat de vereniging mag aansluiten bij de relevante overlegtafels, waarin de zzp’ers tot nu toe geen rol spelen. Daar komt de vereniging natuurlijk wel wat laat mee. Maar anderzijds, Dongelmans heeft toch wel een punt als hij stelt dat de maatregelen een potentieel gevaar zijn voor de zorg.

Ze zullen heus niet direct leiden tot het vertrek van meer dan 100.000 zorgprofessionals uit de zorg, zoals hij zegt te verwachten. Maar mochten die zzp’ers gezamenlijk tot het besluit komen uit protest tegen de maatregelen het werk voor enige tijd neer te leggen, dan zou wel direct duidelijk zijn wat hun huidige betekenis is voor de continuïteit van de zorg.

Delen