Verhoogd risico leegstaande panden

Bent u in het bezit van een leegstaande praktijk of woning? Veel verzekeraars trekken in dat geval hun verzekering in, of bieden slechts een beperkte dekking vanwege het verhoogde risico op schade. Een onaantrekkelijke situatie, die VvAA wil voorkomen. Door wél een aantrekkelijke, zij het aangepaste, dekking te bieden. En door u van tips te voorzien die (financiële) schade aan uw pand kunnen beperken.

Door de slechte huizenmarkt en regiokrimp telt Nederland inmiddels talloze leegstaande woningen en bedrijfspanden. Sociale controle ontbreekt grotendeels, waardoor de kans op brandstichting en inbraak groeit.

Risico voor de eigenaar
Menig verzekeraar in Nederland kiest er daarom voor geen leegstaande panden te verzekeren, of alleen een beperkte dekking te bieden met een extreem hoog eigen risico (tot wel € 10.000,- per gebeurtenis). Een onwenselijke situatie voor de eigenaar, die uiteraard een adequate dekking voor zijn of haar bezit wil.

De dekking van VvAA
Net als bij andere verzekeraars staat in de verzekeringsovereenkomst van VvAA dat u als verzekerde de verplichting hebt ons te informeren als uw (bedrijfs)pand leeg komt te staan.

Is uw leegstaande pand nog wel glasdicht en zit de kap van het pand er nog op? Dan bieden wij dekking tegen brand- vliegtuig- en stormschade. Alleen voor stormschade geldt een eigen risico van maximaal € 450,-.

Geen dekking tegen inbraak
VvAA verleent geen dekking tegen inbraak. Ervaringscijfers benadrukken dat onbewoonde of leegstaande panden gewilde objecten zijn voor inbrekers. Zodra het pand weer bewoond wordt, kan de dekking worden uitgebreid.

Tips om (financiële) schade te voorkomen of te beperken

  • Vergeet uw aansprakelijkheidsverzekering niet. De aansprakelijkheidsverzekering van VvAA dekt de aansprakelijkheid voor u als bezitter van een woning voor de periode van 12 maanden, ook als die niet bewoond is. Dit is een flexibele termijn, die we vaak uitbreiden tot de verkoopdatum van de woning. Niet alle verzekeraars doen dit. Bent u niet bij VvAA verzekerd? Controleer dan of uw eigen aansprakelijkheidsverzekering ook een ruimere dekking kent.
  • Staat uw woonhuis leeg? Zorg dan net als bij vakanties dat de brievenbus regelmatig wordt geleegd en dat het lijkt alsof het pand bewoond is.
  • Zorg bovendien voor een goed inbraak- en brandmeldsysteem voor uw (bedrijfs)pand. U kunt ook een beveiligingsbedrijf bezoekrondes laten maken.
  • Tijdens de vorstperiode raden we u aan de verwarming aan te laten. Zo voorkomt u eerder waterschade.
  • Meer tips vindt u op www.checklistbrand.nl, een initiatief van het Verbond van Verzekeraars.

Delen