Verkeerde afslag
Radioloog Erik-Jan Haanraadts heeft helemaal gelijk: de almaar groeiende zorgvraag is voor een groot deel onontkoombaar en het geld moet ergens vandaan komen. Hij heeft ook gelijk als hij stelt dat de instroom naar de ziekenhuiszorg moet worden beperkt. En hij heeft ook gelijk dat aanvragen voor onderzoek vaak komen van waarnemend huisartsen.
Heel jammer is alleen dat hij vervolgens de verkeerde afslag neemt door te stellen dat de problemen die hij schetst op te lossen zijn door de huisartszorg niet langer uit te sluiten van het eigen risico. Een bedrag van tien euro zou mensen ‘even tot tien doen tellen voor ze de gang naar de huisarts maken’. Gelukkig zijn huisarts Bernard Leenstra en gezondheidseconoom Xander Koolman er als de kippen bij om uit te leggen waarom dit geen goed idee is.
‘Waarnemend huisartsen zijn zeker een probleem, maar het is niet aan de patiënten dat op te lossen’
Die waarnemend huisartsen zijn zeker een probleem, maar het is niet aan de patiënten om dat op te lossen. Een waarnemer die dan weer eens hier en dan weer eens daar werkt, kent zijn patiënten niet. De veelgehoorde kritiek dat dit leidt tot defensieve geneeskunde – en dus tot meer verwijzingen naar de tweede lijn dan bij een vaste huisarts het geval zou zijn – snijdt hout en vraagt om een oplossing. Maar niet van de patiënt.