Verkeerde inschatting

Het UMC Utrecht komt tot een conclusie die het twee jaar geleden ook al had kunnen trekken: het Schakelpunt Gezond Leven is niet iets wat past bij een academische setting. De huisarts zou er een betere plek voor zijn. Natuurlijk blijft het UMCU zich met preventie bezighouden, maar dan in de zin van wetenschappelijk onderzoek op dat gebied.

Dus sluit het UMCU na twee jaar alweer het Schakelpunt Gezond Leven. De ambitie was goed: samen met de patiënt kijken hoe die zijn leefstijl kan verbeteren. Maar de inschatting dat een academisch ziekenhuis daarvoor de juiste setting zou zijn was verkeerd.

Als pas in het ziekenhuis het gesprek over leefstijl wordt gevoerd, is degene met wie dit gebeurt al patiënt

Veel meer ziekenhuizen hebben inmiddels leefstijlloketten, maar die lopen allemaal tegen het probleem aan van tijdelijke financiering. Toch is het feit dat ze met tijdelijke financiering tot stand zijn gekomen logisch. Bij het ontwikkelen van zo’n nieuw initiatief zullen financiers altijd zeggen: “Bewijs eerst de businesscase maar, dan zien we verder”.

De woordvoerder van Zilveren Kruis die in het Skipr-nieuwsbericht aan het woord komt, komt tot een heel nuchtere conclusie: “Financieren in de tweede lijn maakt het onnodig duur voor de premiebetaler. Daarnaast wordt dan gebruikgemaakt van schaars ziekenhuispersoneel dat elders beter op zijn plaats is’.

Maar dat is het niet alleen. Als pas in het ziekenhuis het gesprek over leefstijl wordt gevoerd, is degene met wie dit gebeurt al patiënt. Het is veel logischer om hierin de huisarts en het sociaal domein een rol te geven. Waarmee er dus wéér een argument is voor de stelling van Sjaak Wijma dat er meer geld naar het sociaal domein moet.

Delen