Verkeerde studiekeuze
Door alle beperkingen is de kans dat je studie tegenvalt, waarschijnlijk groter dan wanneer er geen pandemie had huisgehouden. Al hóeft het één natuurlijk niks met het ander te maken te hebben. Elk jaar maken duizenden studenten een verkeerde studiekeuze.
Gold ook voor mij. Achteraf wist ik eigenlijk al vrij snel dat commerciële economie niet bij me paste. Toch genoot ik met volle teugen in die tijd. Ik treinde samen met een studiegenoot met wie ik goed kon opschieten. ’s Ochtends op weg naar college besloten we geregeld niet uit te stappen op de plaats van bestemming. Dan vermaakten we ons een dag in een willekeurige stad.
Op vrijdag deden we dat nooit. Dan hadden we ‘marketing’ van Van Velzen. Geweldige kerel was dat. Het kwam zelfs voor dat hij op vrijdagmiddag na college (dat hij voortijdig afbrak) meeging naar de stad om een biertje te drinken. In de laatste trein terug naar huis at ik dan altijd een slice pizza shoarma die ik kocht op het station, inclusief bakje knoflooksaus. Het is jaren geleden, maar ik proef ’m nog.
‘Het gevoel van spijt overheerste’
Gaandeweg dat studiejaar haalde ik steeds meer onvoldoendes. Een negatief Bindend Studieadvies zat eraan te komen. Nu kwam ik er niet langer onderuit: ik móest mijn ouders vertellen hoe de vlag erbij hing. Mijn ouders die de studie betaalden. Ik durfde niet, ik wilde ze niet teleurstellen. Wat het extra pijnlijk maakte, was dat de heilige datum van 1 februari was verstreken, dus pa en ma konden fluiten naar hun centen.
Toen het onvermijdelijke moment daar was, moesten ze even slikken. Ze zagen het totaal niet aankomen, maar waren niet boos. Het luchtte op dat die knoop uit mijn maag was, maar het gevoel van spijt overheerste. Had ik nú in het eerste jaar van die opleiding gezeten, dan had ik veel eerder mijn studietwijfels gedeeld. Dankzij die ervaring maar óók door de huidige omstandigheden. Want zonder cafébezoek, treinen voor de lol en pizza shoarma, had ik denk ik eerder onder ogen gezien dat ik van die studie niet gelukkig werd.
Ik hoop dat jij wel gelukkig wordt van je studie. Ook in deze tijd. En als dat niet zo is, vraag je dan af: komt het door de studie zelf, komt het door de beperkingen óf komt het door de beperkingen aan het licht? Doe je voordeel met de adviezen voor ‘twijfelaars’ in Stoppen of doorgaan.