Verplichte leerstof
Twee discussieonderwerpen over de zorg domineerden gisteren de social media. Het eerste was natuurlijk de coronacrisis. Ziekenhuisbestuurder Bart Berden stelde in het kader daarvan dat covidzorg concentreren onuitvoerbaar is en pleitte daarom voor structurele uitbreiding van de IC-capaciteit. Alsof dat op korte termijn wél uitvoerbaar zou zijn.
Het tweede onderwerp was het Zorgvisie congres acute zorg. Daarin ging het in veel spreekbeurten vooral om wat zou moeten gebeuren of waarom voorstellen voor verbetering van die acute zorg niet werken of van de grond komen. De meest prikkelende opmerking kwam van Marian Kaljouw van de Nederlandse Zorgautoriteit: “Passende zorg betekent 50 procent minder zorg in algemene ziekenhuizen.”
‘Passende zorg betekent 50 procent minder zorg in algemene ziekenhuizen’
Een interessante opmerking, en niet alleen binnen de grenzen van het congres waarin Kaljouw het zei. Het St Antonius Ziekenhuis doet al jaren onderzoek naar mogelijkheden om patiënten tegen lagere kosten betere zorg te geven. Die mogelijkheden zijn er te over en dat levert het ziekenhuis interessante structurele kostenbesparingen op. Kun je nagaan hoeveel het de zorg zou schelen als de andere ziekenhuizen de maatregelen overnemen die hieraan ten grondslag liggen.
Dat zou eigenlijk verplicht moeten zijn.