Verschraling?

Ziekenhuisbestuurder Bart Berden windt er geen doekjes om: ‘Wen maar aan slechtere service in de zorg’. Het is de derde waarschuwing van Berden op rij in relatief korte tijd dat we er niet op moeten rekenen dat de ziekenhuiszorg zal blijven zoals we gewend zijn. Het zal allemaal minder worden.

Het woord service zorgde voor enkele voor de hand liggende socialmedia-grappen (‘Hè, krijg je in het ziekenhuis service dan’). Maar de boodschap is feitelijk dezelfde als die eerdere twee die Berden al gaf. Wat hij er nu aan toevoegt, is de waarschuwing aan de politiek om het Integraal Zorgakkoord niet controversieel te verklaren. Daar is feitelijk ook geen reden voor. Alle partijen hebben er al voor getekend en het proces is in gang gezet.

‘Afscheid nemen van niet-passende zorg is geen verschraling’

Het is de vraag of de verandering die dit teweeg gaat brengen inderdaad verschraling is. Als Berden zegt “Wij moeten de kwaliteit behouden voor de patiënten die het echt nodig hebben”, zit daar een suggestie in dat ook zorg wordt verleend aan patiënten die dit niet echt nodig hebben. Als hierin op verantwoorde wijze verandering wordt gebracht, hebben we het over passende zorg versus niet-passende zorg.

Afscheid nemen van niet-passende zorg is geen verschraling. Het is constructief en is bovendien in het voordeel van de patiënt. Al zal het gedegen communicatie vergen om de patiënt van die boodschap te overtuigen.

Delen