Vislasagne

De behandeling van obesitas als oorzaak van onvruchtbaarheid leidde er ooit toe dat Peter Bouckaert (63, voormalig gynaecoloog, nu partner bij Q! Kwaliteitsadvies) zich ging verdiepen in voedzame gerechten met een laag caloriegehalte. Hij bedacht voor patiënten met overgewicht onder meer deze vislasagne, die hij ook zelf graag maakt.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: Marcel van Hoorn/DB

“Mijn vrouw houdt net als ik van lekker eten, maar ze houdt minder van koken. Het is daarom een prettige bijkomstigheid dat ik nu wat meer tijd heb om in de keuken te staan. Vlees eten we met mate, eiwitvervangers en vis komen wel geregeld op tafel. Voor dit recept, dat weinig koolhydraten en vet bevat, adviseerde ik patiënten destijds speciale lasagnebladen met veel ‘bite’ en weinig calorieën. Maar het kan ook prima worden gemaakt met gewone lasagnebladen.”

AA06-2016p070

Vislasagne

(voor circa 4 personen)

Ingrediënten

  • 1 doos kastanjechampignons, gesnipperd
  • 1 fles Heinz Basissaus voor Pasta (AH)
  • 1 potje feta op olie
  • 2 grote witte uien, gesnipperd
  • 100 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 500 gram gewassen spinazie
  • 650 gram kabeljauwfilet of een andere witvis (vraag de visboer om platte stukken, liever geen moten uit de diepvries)
  • Low Carb Lasagne van Dreamfields (van tarwegries, via internet te koop – of een pak gewone lasagnebladen)
  • geraspte nootmuskaat
Bereiding

Verhit een beetje (dieet)olie in een wok, fruit hierin de uien. Bak de in schijfjes gesneden kastanjechampignons mee. Voeg geleidelijk de spinazie toe, voeg wat geraspte nootmuskaat toe, schep even door en haal de pan van het vuur. Meng in een kom de pastasaus met de geraspte Parmezaanse kaas. Vet een ovenschaal in (afmetingen minimaal

30 x 15 x 8 cm) met wat dieetolie. Begin met een laag lasagnebladen, leg deze dakpansgewijs in de schaal. Doe daaroverheen achtereenvolgens een dun laagje spinazie, brokkel daar wat feta over, leg daarop enkele stukken vis en bedek met de saus. Herhaal dit en zorg dat de laatste laag bestaat uit lasagneblaadjes bedekt met saus. Zorg dat de saus de blaadjes goed bedekt, anders drogen ze uit. Dek goed af met folie en zet 45 minuten in een voorverwarmde oven (hete lucht op 185 graden). Zet de oven uit en laat nog circa 15 minuten in de oven nagaren. Kan heel goed een dag van tevoren worden gemaakt.

Wijntip Han Sjakes

Macaroni, pappardelle, farfalle, penne, fusilli of rigatoni; het zal de wijn een zorg zijn. Pasta draagt de saus en overige ingrediënten, zelf is hij neutraal van smaak en wat de wijn betreft niet veeleisend. Dat de pasta meestal dominant aanwezig is op het bord – in volume bedoel ik – verklaart misschien waarom pastagerechten vaak zulke goede maatjes worden met wijn. Zolang de toevoegingen niet extreem van smaak zijn, krijgt de wijn alle kans zich van zijn beste kant te laten zien.

Spaghetti Bolognese? Italiaanse sangiovese zoals chianti was nog nooit zo lekker. Tagliatelle met paddestoelen; pinot gris uit de Elzas, pinot noir of Duitse Spätburgunder tilt beide op een hoger plan. Pittige pasta met pepers? Perfect met gewurztraminer of viognier. Vegetarische pastaschotel; volmaakt met droge rosé.

Lasagne is een beetje een buitenbeentje in dit rijtje omdat het zo’n overvloedig gevuld ovengerecht is, waarbij de pasta bijna versmelt met de toevoegingen. Deze versie bevat zowel smeuïge ingrediënten (kaas, champignons en vis) als strakke componenten (spinazie en tomatensaus). Wijn met dezelfde karaktertrekjes past daar het beste bij: fris wit met een soepele textuur.

Errazuriz, Aconcagua Costa, Sauvignon Blanc 2014 Een beauty uit Chili. Aromatisch, verfijnd tropisch, zacht en pittig, crispy, kruidig en licht ziltig. Kreeg 93/95 punten in de internationale wijnpers (€ 13,35, wijnkring.nl of errazurizshop.nl).

Three Oaks Chardonnay 2015 In zowel smaak als prijs een uiterst vriendelijke slobber uit Australië, Zacht en soepel, perzik, likje boter en wat milde grapefruitbitters voor de gewenste (pasta)bite
(€ 3,29, Dirk van de Broek en Dekamarkt).

 

 

Delen