Vispizza van quinoa

Saskia van As (67, arts) heeft een praktijk in Hilversum voor mensen met darmklachten en is auteur van het in eigen beheer uitge-geven boek Superfood Brood.    

Tekst: Monique Bowman | Beeld Herbert Wiggerman

04-2014p082“Voeding heeft al heel lang mijn belangstelling. Ik heb 13 jaar in Californië gewoond waar ik een eigen groentetuin had. Ook nu heb ik een tuintje dat vol met groenten staat, want het eten van gewassen die je zelf uit een zaadje hebt opgekweekt, geeft een totaal andere eet-emotie dan iets eten dat in een plastic verpakking uit de supermarkt komt.

In mijn praktijk zie ik veel patiënten met een tarwe- en glutenallergie die moeite hebben om brood te laten staan. Ik vond het een uitdaging om recepten voor brood en gebak voor ze te ontwikkelen, zonder granen maar met ingrediënten als bessen, noten, zeewier en zaden. Inmiddels heb ik daar aardig wat ervaring mee, want zelf eet ik ook geen brood. Ik voel me er veel beter en fitter bij.”

Vispizza van quinoa

(voor 1 persoon)

Ingrediënten

Bodem

 • 50 gr quinoazaden (evt. quinoameel)
 • 20-25 gr warm water
 • 15-20 gr olijfolie
 • 20 gr chiazaadjes
 • 10 gr macapoeder
 • 3 gr bakpoeder
 • snufje zout

Topping

 • 80 gr pizzasaus
 • 60 gr (biologische) gerookte zalmsnippers
 • 60 gr buffalo mozzarella (goed laten uitlekken)
 • 50 gr halfgedroogde kleine honingtomaatjes
 • 40 gr garnalen
 • 30 gr geraspte Parmezaanse kaas
 • 30 gr extra kaas (soort naar wens)
 • 20 gr olijven, groen of zwart
 • 1 tl oregano, vers of gedroogd
 • knoflook, kappertjes en handje rucola

Benodigdheden
elektrisch koffiemolentje  (voor ca. € 8,- te koop bij Blokker) en bakvorm (ø 15-18 cm)

Bereiding

Maal de chiazaadjes in de koffiemolen. Maal de quinoazaden tot meel of gebruik quinoa-meel (de gemalen zaden smaken beter dan het meel). Doe dit in een kom en voeg zout en bakpoeder toe. Voeg het macapoeder toe (dit geeft het deeg een bruine kleur, mag weggelaten) en het warme water (begin met 20 gr). Voeg daarna de olijfolie toe en roer stevig totdat deze is opgenomen. Indien nodig wat water toevoegen tot zich een bal vormt. Laat 20 minuten rusten, daarna weer goed kneden.

Vet het bakblik in met olijfolie, druk met de hand het deeg uit. Kneed een klein opstaand randje zodat de kaas er niet van afloopt. Bak 10 minuten in een op 130 °C voorverwarmde oven; laat afkoelen. Bedek de bodem met de pizzasaus (bij zelfgemaakte: saus moet dik zijn en weinig vocht bevatten); besprenkel met wat oregano en de geraspte kaas. Snij de goed uitgelekte mozzarella in plakjes en leg deze er bovenop. Bedek vervolgens met vis naar keuze, zoals garnalen en gerookte zalmsnippers, de tomaatjes, fijngesneden rucola, wat kappertjes en gesneden olijven. Bak circa 10 minuten in de oven, (bovenwarmte op 140 °C) tot de kaas is gesmolten.

Superfood Brood kunt u bestellen via superfoodbrood.nl. Bij vermelding van Arts en Auto krijgt u 15 procent korting

 

 

 

Wijntip Han Sjakes

Vijftien jaar geleden was biologische wijn een curiositeit. Het percentage biologische wijngaarden bedroeg in 1999 hooguit 0,8 procent. Op dit moment wordt dat cijfer geschat op 5 à 7 procent. Nog steeds niet veel, maar wel een enorme toename in korte tijd.

Werken zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen geeft lagere opbrengsten. Dat scheelt de boer inkomsten. Omdat fruittelers pas na drie jaar een biocertificaat krijgen, geeft de Europese Unie sinds 1991 subsidie tijdens de overgangsperiode. Tegenwoordig – met ‘dank’ aan de BSE-crisis (gekkekoeienziekte), die ons vele miljarden heeft gekost – dient het EU-beleid een breder doel: voedselveiligheid, milieubescherming en dierenwelzijn. Biologisch en duurzaam boeren is goed voor de hele gemeenschap, is nu het idee: voor gezondheid, welzijn én financiën.

Is biologische wijn lekkerder? Niet per definitie, wel in potentie. Bij geen enkel natuurproduct is de kwaliteit zo sterk afhankelijk van de groeiomstandigheden als in de wijnbouw. Daarom smaakt de wijn elk jaar weer anders. Daarom staan die malle wijnboeren de druiven soms één voor één uit te zoeken. Mooie wijn wordt gemaakt van gezonde druiven van gezonde planten die leven op een gezonde bodem.

Cono Sur, Los Gansos, Sauvignon Blanc Orgánico. Van het Chileense wijnhuis Cono Sur, waarvan de wijn zelden tegenvalt. De ganzen scharrelen er rond om ongewenste insecten op te peuzelen. Schoon, fruitig en tuinkruidig (€ 6,99, Jumbo).

Viña Emiliana, Signos de Origen, La Vinilla. Karaktervolle Chileense biowijn van chardonnay, viognier, marsanne en roussanne. Sappig tropisch fruit, limoen, gember, houtaroma’s en karamel. Goed koel het lekkerst.

(€ 14,95, EkoPlaza).

 

 

 

Delen