Voor elk wat wils

Je moet even doorkrijgen hoe hij werkt, de vergelijkingssite Ziekenhuischeck  die NVZ gisteren presenteerde. Maar wie de moeite neemt om erin te duiken, vindt wel interessant vergelijkingsmateriaal. In de eerste plaats op algemeen niveau, over voor de patiënt relevante gegevens als heropnamen, onverwacht lange opnameduur, medicijncontrole, ouderenzorg, overlijden, patiënttevredenheid, pijncontrole en gemiddelde wachttijden.

Gemiddelden zijn echter wel inderdaad slechts gemiddelden. Een gemiddelde wachttijd voor een behandeling zegt niets over hoe lang een individuele patiënt op zijn behandeling moet wachten. Daarvoor zou het handig zijn om in één oogopslag te kunnen zien hoe lang je in de ziekenhuizen in je omgeving moet wachten op bijvoorbeeld de knieprothese die je nu nodig hebt. Vergelijk je echter de ziekenhuizen in je woonomgeving op deze aandoening, dan vind je wel relevante informatie (bijvoorbeeld dat niet alle ziekenhuizen in mijn woonomgeving voor de knieprothese voldoen aan het landelijk gemiddelde voor ‘positief effect operatie’) maar niet die vergelijking van wachttijden. Daarvoor is Zorgkiezer weer een veel gemakkelijker hulpmiddel.

Voor patiëntervaringen kun je terecht op ZorgkaartNederland. En dan hebben we natuurlijk ook nog KiesBeter van Zorginstituut Nederland. Daarop kunnen, net als op de vergelijkingssite van de NVZ, ziekenhuizen ook op behandeling (bijvoorbeeld knieprothese) met elkaar worden vergeleken, met weer andere – en bovendien veel meer – indicatoren en subindicatoren voor kwaliteit. Keus genoeg dus. Maar veel eenvoudiger wordt het er voor de patiënt niet op.

Delen