Voorbij de fusie

Eerder deze week riepen de burgemeesters van negen Achterhoekse gemeenten al de hulp in van minister a.i. Martin van Rijn om een knoop door te hakken in de impasse rond Santiz, de overkoepelende organisatie van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. En nu maken het managementteam en de medische staf van het SKB bekend dat de fusie met Slingeland wat hen betreft definitief verleden tijd is. De raad van toezicht kan beter direct opstappen, vinden ze.

Maar dan? Die hele fusieplannen waren natuurlijk in belangrijke mate ingegeven door financiële motieven. Zelfstandig blijven heeft voor beide ziekenhuizen financiële gevolgen, ook personele trouwens. Dat begrijpt de medische staf van Slingeland heel goed, blijkt uit hun boodschap dat een fusie ervoor zorgt dat ze niet hoeven te concurreren voor schaars personeel, makkelijker aan toekomstige kwaliteitseisen kunnen voldoen en de zorg betaalbaar kunnen houden.

Volwaardigheid dankzij samenwerking met een grotere partner

Natuurlijk zal de medische staf van SKB nu stellen dat het ziekenhuis volwaardig moet blijven. Toch zal het als klein streekziekenhuis moeten samenwerken met anderen, minstens om volledige invulling te kunnen geven aan de IC-behoefte. Het Medisch Spectrum Twente is hiervoor een optie, maar er ligt ook een optie net over de grens in Duitsland. Volwaardigheid dus dankzij de samenwerking met een grotere partner die de faciliteiten biedt die je zelf niet hebt. Is het verschil met de fusie met Slingeland dan onder de streep heel groot?

Delen