Voorbij de fusie

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Eerder deze week riepen de burgemeesters van negen Achterhoekse gemeenten al de hulp in van minister a.i. Martin van Rijn om een knoop door te hakken in de impasse rond Santiz, de overkoepelende organisatie van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. En nu maken het managementteam en de medische staf van het SKB bekend dat de fusie met Slingeland wat hen betreft definitief verleden tijd is. De raad van toezicht kan beter direct opstappen, vinden ze.

Maar dan? Die hele fusieplannen waren natuurlijk in belangrijke mate ingegeven door financiële motieven. Zelfstandig blijven heeft voor beide ziekenhuizen financiële gevolgen, ook personele trouwens. Dat begrijpt de medische staf van Slingeland heel goed, blijkt uit hun boodschap dat een fusie ervoor zorgt dat ze niet hoeven te concurreren voor schaars personeel, makkelijker aan toekomstige kwaliteitseisen kunnen voldoen en de zorg betaalbaar kunnen houden.

Volwaardigheid dankzij samenwerking met een grotere partner

Natuurlijk zal de medische staf van SKB nu stellen dat het ziekenhuis volwaardig moet blijven. Toch zal het als klein streekziekenhuis moeten samenwerken met anderen, minstens om volledige invulling te kunnen geven aan de IC-behoefte. Het Medisch Spectrum Twente is hiervoor een optie, maar er ligt ook een optie net over de grens in Duitsland. Volwaardigheid dus dankzij de samenwerking met een grotere partner die de faciliteiten biedt die je zelf niet hebt. Is het verschil met de fusie met Slingeland dan onder de streep heel groot?

4 Reacties Reageer zelf

 1. Bernard
  Geplaatst op 1 mei 2020 om 21:49 | Permalink

  Beste Frank,

  Je slaat de spijker op zijn kop. Helaas is de blik van de medische staf in het SKB alleen op het verleden gericht en blijft men daar, gesteund door lokale welgestelden, geloven in het sprookje van het kleine streekziekenhuis op de prairie. Maar goed, retrovisie is ook een visie…

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 1 mei 2020 om 22:04 | Permalink

  Het sprookje van het kleine streekziekenhuis is inderdaad al lang over. Misschien is een fusie niet de beste oplossing (samenwerken kan ook zonder fuseren), maar zonder hulp van een externe, grotere partij een volwaardig ziekenhuis blijven is echt niet meer van deze tijd.

 3. Klaas
  Geplaatst op 16 mei 2020 om 07:08 | Permalink

  realiteitszin is redelijk weg met het willen bouwen van een ziekenhuis van 300 mio. Even ter vergelijking in Enschede gingen ze fors over de begroting en waren ze klaar voor 275 mio. Dus hier zonder overschrijding al duurder bouwen dan in Enschede het MST? Ok laat skb maar los en gaan wij weer bouwen maar dan op een normale manier op het Weesp terrein. Normale maat goed voor de stad

 4. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 16 mei 2020 om 10:17 | Permalink

  Ja daar heb je zeker een punt natuurlijk. Vraag blijft hoeveel ruimte SKB in de toekomst behoudt als zelfstandig ziekenhuis. Zeker als volwaardig zelfstandig ziekenhuis. Inclusief moeder/kindcentrum, SEH en IC dus.