Marcel Levi

vvaa-top100 / 'Een aanpakker, een inspirator en een alleskunner'

Wie heeft de grootste betekenis (gehad) voor de Nederlandse zorg? In aanloop naar het VvAA-jubileum stelden we u die vraag. Leden droegen in totaal maar liefst 374 namen aan. Op nummer 4 van de VvAA-top 100: Marcel Levi (1964).

Deskundig. Integer. Moedig. En ook: een aanpakker, een inspirator en een alleskunner. Het zijn zo maar wat van de kwalificaties die VvAA-leden toekennen aan internist en hoogleraar Marcel Levi. Sinds 1 april 2021 is Levi voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en daarmee boegbeeld van de wetenschap.

Leidinggeven tijdens de coronacrisis was de zwaarste periode uit zijn carrière

Daarvoor gaf hij vijf jaar leiding aan verschillende ziekenhuizen in Londen, onder andere tijdens de heftigste pieken van de coronacrisis. De zwaarste periode uit zijn carrière, zei hij in 2021 in een interview met De Volkskrant. “Niet zozeer omdat ik met zoveel ernstig zieke mensen moest omgaan, dat ben ik gewend, (…) maar de stress zat hem erin dat hun familie niet bij ze kon zijn.”

Eerder was Levi onder andere voorzitter van de raad van bestuur van het Amsterdam UMC (locatie AMC) en decaan van de medische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Hij schrijft columns voor Het Parool.

Bekijk de complete uitslag van de VvAA-top 100

Delen