Willem Einthoven

vvaa-top100 / ontdekker van het mechanisme van het elektrocardiogram (ecg)

Wie heeft de grootste betekenis (gehad) voor de Nederlandse zorg? In aanloop naar het VvAA-jubileum stelden we u die vraag. Leden droegen in totaal maar liefst 374 namen aan. Op nummer 5 van de VvAA-top 100: Willem Einthoven (1860-1927).

Slechts drie Nederlanders wisten ooit de Nobelprijs voor ‘Fysiologie of Geneeskunde’ te winnen. Willem Einthoven doet dat in 1924, voor de ‘ontdekking van het mechanisme van het elektrocardiogram’, oftewel het ecg. “Met deze uitvinding drukt hij tot op de dag van vandaag wereldwijd zijn stempel op de gezondheidszorg”, zoals een VvAA-lid schrijft.

Met het ecg drukt hij tot op de dag van vandaag wereldwijd zijn stempel op de gezondheidszorg

Eind 19e eeuw begint Einthoven in het Leids Physiologisch Laboratorium met het registreren van elektrische activiteit van het hart bij gezonde en zieke mensen. De ragfijne draden die hij gebruikt, maakt hij zelf door half gesmolten glasdraden met een pijl en boog weg te schieten. Het resultaat voorziet hij van een geleidende zilverlaag.

Op 22 maart 1905 neemt hij het eerste elektrocardiogram op. De door Einthoven geïntroduceerde afleidingen voor de plaatsing van elektroden (‘de driehoek van Einthoven’) maken nog altijd deel uit van het standaard-ecg, zoals dat overal ter wereld wordt gebruikt.

Bekijk de complete uitslag van de VvAA-top 100

Delen