VWS: bedrijf uit VS mag EPD leveren

Minister Schippers vindt het geen probleem dat het landelijke schakelpunt (LSP) voor Nederlandse EPD’s door een Amerikaans bedrijf wordt uitgevoerd. De uitrol van het LSP gaat dan ook gewoon door. Dat meldt ICT-website Webwereld.

 

 

Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vindt dat de doorstart van het EPD gewoon door kan gaan, ondanks de vragen die zijn ontstaan over eventueel datagraaien van Amerikanen. Juridische experts vrezen dat de Amerikaanse ict-dienstverlener CSC onder de Patriot Act gedwongen kan worden medische gegevens van Nederlanders af te staan.

Kamerlid Reinette Klever (PVV) wilde van Schippers opheldering over waarom er gekozen is voor een Amerikaanse ict-leverancier bij de ontwikkeling van het landelijk schakelpunt (LSP). “Uit de Europese aanbesteding onder verantwoordelijkheid van Nictiz, destijds beheerder van het LSP, kwam CSC als beste partij naar voren”, stelt Schippers. “Hierbij is als voorwaarde gesteld het voldoen aan Nederlandse privacywetgeving, waaronder de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).”

Lees verder bij Webwereld.

Delen