Wasbol en de maat nemen

De juiste hoeveelheid wasmiddel toevoegen lijkt me keer op keer niet goed te lukken. Dan weer te veel, dus overdadig schuim, dan weer te weinig. Het kan eraan liggen dat mijn favoriete product uit de roulatie is gehaald. Wat ik dan koop is soms extra versterkt, soms zelfs twee keer en dan weer gewoon. Dat er überhaupt een assortiment is van ‘heb ik jou daar’ zoals voor wit, donker, fijn of met stippels, is erg overdadig. Soms is iets in de reclame en dan waag ik het er toch op. Nu wordt de maat soms ook door mij foutief ingeschat, als ik mijn wasbol even kwijt ben. Ik zoek dan achter in de kast en vind nog een oude, ingedeukte. Die heeft echter wel andere maatstreepjes. Daar gaat het dan fout.

Omdat ik in de zorg werk, vraag ik me weleens af hoe het is wanneer je steeds van medicijn moet wisselen. Raakt de patiënt dan ook in de war? Door het preferentiebeleid of doordat de voorraad op is komt dat nogal eens voor. Bij het toedienen van medicijnen moeten zorgprofessionals zeker goed kijken welke hoeveelheid nodig is. Medisch rekenen is voor veel opleidingen in de zorg een verplicht onderdeel. Dit lijkt me een goede zaak, want de hoeveelheid mg, ml, dl en 0,1 of 0,01 maakt zeker een verschil. Dan werkt het wisselen van product denk ik zeker niet bevorderend.

‘Hoe is het om steeds van medicijn te wisselen?’

In mijn vak als logopedist komen ook cijfers voorbij. Zoals de benodigde hoeveelheid verdikkingsmiddel; daarbij verandert er weleens iets. En het uitrekenen van testuitslagen bijvoorbeeld. Die kunnen ook digitaal berekend worden, maar ik zal die altijd nakijken. Een verplichte rekentoets is in ons vak echter niet nodig.

Het narekenen van de behandelindex die we voorgeschoteld krijgen, zouden we graag doen, maar is voor ons niet inzichtelijk. Lange tijd kregen we per zorgverzekeraar een verschillende uitslag. Na vele jaren klagen hierover en beloftes voor verandering wordt het nu landelijk berekend. Maar ook hierbij is transparantie ver te zoeken. Daarom zijn er terecht veel vragen over.

Hoop dat de stoornissen goed gelabeld zijn en alle belangrijke variabelen worden meegenomen. Als men ons de maat neemt moet het wel verantwoord zijn.

Delen