We wisten het al

Sommige dingen liggen zo ontzettend voor de hand dat je je afvraagt of er promotieonderzoek voor nodig is. De uitkomsten van het onderzoek naar gezondheidsvaardigheden van Iris van der Heide hadden we allemaal zelf kunnen bedenken. Ze concludeert dat mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden zich minder gezond voelen. Ze hebben meer moeite met zelfmanagement en ‘eigen regie’ over de zorg. En ze komen vaker bij de huisarts dan mensen die beter in staat zijn informatie over hun gezondheid te begrijpen en toe te passen.

Allemaal zo simpel als 1 + 1 = 2 zou je zeggen. Wat hebben we hieraan? In de berichtgeving hierover lezen we dat de bevindingen van Van der Heide belangrijk zijn in het licht van de veranderingen in de zorg, waarbij mensen met toenemende kwetsbaarheid langer thuis moeten blijven wonen. Deze mensen vormen echter slechts een deel van het verhaal waarom het hier gaat. Het gaat ook om mensen met een lage sociaaleconomische status en om de anderhalf miljoen laaggeletterden in ons land.

Van der Heide heeft gelijk als ze stelt dat zorgverleners en beleidmakers zouden moeten inspelen op het probleem van mensen met geringe gezondheidsvaardigheden. “Zorginstanties, screeningsorganisaties en zorgverleners moeten zich hiervan bewust worden om ook deze mensen goede zorg te kunnen leveren”, zegt ze. Helemaal waar, en ze is beslist niet de eerste die het zegt. Gaat nog een keer extra het verschil maken? Ik wil niet cynisch zijn, sceptisch ben ik wel.

Delen