Weg uit de ether

De gevestigde radiozenders lijden al jaren een zieltogend bestaan. Luisteraars worden ouder en elk jaar weer worden er redacteuren ontslagen omdat het allemaal goedkoper moet. Op internet beleeft radio nu een onwaarschijnlijke revival. Eerder schreef ik al hoe in de VS de belangstelling groeit voor podcasts – ingeblikte radio-uitzendingen – die elk moment zijn te beluisteren. De podcasts slaan nu naar Nederland over. Ze worden snel populair bij radiomakers en luisteraars die zich niet neerleggen bij het gebrek aan inhoud in de ether. Op vakconferenties van Nederlandse journalisten worden drukbezochte sessies gewijd aan het verschijnsel.

Podcasts hebben vrijwel nooit ontspannende muziek, ook omdat de auteursrechten daarvan op internet moeilijk te regelen zijn. Podcasts vergen intensief luisteren, ze gaan de diepte in of zijn een wervelende show met een goed doordachte opbouw. Vaak worden ze gemaakt in een serie, waardoor je elke week opnieuw wilt luisteren.

Intensief luisteren naar nieuwe radio

Tien jaar geleden – een eeuwigheid in internettermen – waren podcasts ook al een hype, mede door het mediafenomeen Adam Curry. Ondanks alle publiciteit bleef het in de schaduw, als speeltje voor nerds en als ‘uitzending gemist’ voor reguliere radio-uitzendingen. De herontdekking is te danken aan het goed-
kopere mobiele internet. Zonder veel extra kosten kunt u onderweg genieten van de programma’s. Bovendien raakte een aantal radiomakers bij gevestigde omroepen door de crisis zijn baan kwijt en zag in podcasts een medium om met meer vrijheid interessante uitzendingen te maken. De nieuwe podcasts zijn daarom professioneler en hebben een bredere doelgroep.

U kunt podcasts volgen met iTunes (iPhone), Castbox.fm (Android) of Pocket Casts (desktop, iPhone, Android). Luister bijvoorbeeld naar Echt gebeurd ), met indrukwekkende verhalen, of The presidential podcast (http://bit.ly/prespod), met Nederlandse correspondenten over de verkiezingen in de VS. Luister in het Engels naar This American Life, 99% Invisible, of Serial.

 

Delen