Weg uit het ziekenhuis
Tijdens het Nefemed-symposium Agreement for a healthy future afgelopen woensdag sprak David Ikkersheim van KPMG over innovatie in de zorg en de gevolgen die dit heeft voor het huidige zorgaanbod. Niet verrassend haalde hij ziekenhuis Bernhoven aan als voorbeeld van een ziekenhuis dat hierin proactief optreedt. Toen hem de vraag werd gesteld of hij dezelfde bereidheid bij meer ziekenhuizen zag, was hij eerlijk genoeg om te erkennen dat het niet allemaal Bernhovens zullen zijn.
Het interview dat het FD diezelfde ochtend publiceerde met bestuursvoorzitter Wim van Harten van ziekenhuis Rijnstate onderstreept hoe waar dat is. Van Harten is verklaard tegenstander van het hoofdlijnenakkoord voor de medisch-specialistische zorg en laat er geen misverstand over bestaan dat wat hem betreft de budgetten voor de ziekenhuizen de komende jaren helemaal niet aan banden kunnen worden gelegd. Dat dit in de contractonderhandelingen met zorgverzekeraar VGZ tot pittige discussie leidt, mag duidelijk zijn. Van Harten zegt het belang van patiënten niet terug te zien in uitlatingen als “we gaan patiënten wegbemiddelen” en “anders rijden we een mobiele privékliniek de parkeerplaats op.”
Het patiëntbelang is helemaal niet gediend bij meer ziekenhuiszorg, maar bij de juiste zorg op de juiste plek
Curieus, want het patiëntbelang is helemaal niet gediend bij meer ziekenhuiszorg, maar bij de juiste zorg op de juiste plek. En als een ziekenhuisbestuurder daar niet in mee wenst te gaan, is het terecht dat de zorgverzekeraar een harde lijn kiest. Zelfs scheidend NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy ziet dit inmiddels in, blijkt uit wat ze zei tijdens haar afscheidscongres, namelijk dat met zorg op afstand de helft van de ziekenhuispatiënten naar huis zou kunnen. Die boodschap gaat ook Van Harten aan.
3 reacties
Helemaal waar. De zorgplicht van de verzekeraars houdt in dat de patiënt passende zorg moet kunnen krijgen wanneer dat nodig is. Niet dat die zorg in het ziekenhuis moet worden gegeven, ook al suggereren ziekenhuisbestuurders dat natuurlijk graag.
De verzekeraar heeft ook de wettelijke plicht op de centjes te letten. Dus als die passende zorg buiten het ziekenhuis voor minder geld kan worden gegeven, dan is het volkomen verdedigbaar dat de verzekeraars niet zomaar meegaan in de meer-meer-meer-eisen van de ziekenhuisbestuurders.
Hans Koevoet
30 november 2018 / 12:53Ik ben benieuwd naar de mediastorm die losbarst als de partijen er niet uitkomen. Het ziekenhuis krijgt dan makkelijk de publieke opinie aan zijn zijde (“U mag hier niet komen van uw zorgverzekeraar”), maar ik hoop dat dan ook de zorgverzekeraar de ruimte krijgt – en neemt – om zijn verhaal goed over het voetlicht te brengen.
Frank van Wijck
1 december 2018 / 10:38@artsenauto, niet voor de eerste keer gaat deze bijdrage uit van een bekende eenzijdige visie.
Gelardeerd met ” commentaren” vanuit de hoek van vrienden op Social Media.
Het is mij niet duidelijk waarom u hier mee doorgaat.
Ik nodig de redactie uit om met een frisse wind te komen.
Het liefst een voorstander van dit stelsel, met wie een open en inhoudelijke discussie mogelijk is.
Deze blogger voldoet hier niet aan.
Het zal u niet ontgaan zijn dat deze blogger een dusdanig effect heeft op zijn lezers, dat ze er allemaal voor kiezen om en masse te negeren. Nee, ik niet, dat geef ik toe.
Bovendien heeft hij al meer dan tien jaren een podium gekregen van u. Niet onaardig toch?
Ook voor deze blogger lijkt het mij dus een mooi moment om een nieuwe, frisse, uitdaging aan te gaan.
van de Marel
2 december 2018 / 21:02